ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ, σημαντική νίκη της ακροδεξιάς

pedro-sanchez.jpg Πέδρο Σάντσεθ AP Photo/Paul White 03.12.2018, 08:40 | Ετικέτες:  Ισπανία, εκλογές, σοσιαλιστές, ακροδεξιά, κυβέρνηση Συντάκτης:  efsyn.gr

Τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους έφεραν οι Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές της Ανδαλουσίας, προπύργιο του κόμματος. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά από τον θάνατο του Φράνκο, ακροδεξιό κόμμα κατόρθωσε να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο, κερδίζοντας και 12 έδρες από τις 109.

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση στην αυτόνομη περιφέρεια είχαν χαρακτηριστεί «βαρόμετρο» για τους Σοσιαλιστές (PS) του Πέδρο Σάντσεθ και η νυν πρωθυπουργός και υποψήφια του κόμματος στην Ανδαλουσία Σουσάνα Ντιάθ όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμη του κόμματος, αλλά αντίθετα τα ποσοστά του έπεσαν. Αν και ήρθαν πρώτοι 27,9%, οι Σοσιαλιστές κέρδισαν μόλις 33 έδρες από τις 47 του 2015, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) πήρε 20,8% και 26 έδρες, οι Ciudadanos (Πολίτες) 28,3% και 21 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα (AA) 16,2% και 17 έδρες και «έκπληξη» των εκλογών, το ακροδεξιό Vox 11% και 12 έδρες (τα στοιχεία με καταμετρημένο το 99% των ψήφων).

Με τα παρόντα δεδομένα, για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Κομμουνιστές, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το ακροδεξιό Vox μπορεί να είναι ο ρυθμιστής στο ενδεχόμενο συνεργασίας των Ciudadanos με το Λαϊκό Κόμμα, που δεν έχουν συνολικά αρκετές έδρες για να κυβερνήσουν μαζί.

Το Vox, που ακολουθεί την ίδια τακτική με τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, τίθεται εναντίον της μετανάστευσης και της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, τίθεται εναντίον των αμβλώσεων, εναντίον της νομοθεσίας κατά τις οικογενειακής βίας (ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όπως και η βία κατά των γυναικών στην Ισπανία). Κατόρθωσε να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες γι’ αυτό προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις, που του έδιναν μέχρι πέντε έδρες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Φρανθίσκο Σεράνο, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε δυνατά αυτό που είμαστε και ότι ήρθαμε για να μείνουμε».

Συγκέντρωση οπαδών του ακροδεξιού Vox AP Photo/Paul White

Η Ανδαλουσία, η πιο πολυπληθής αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, είναι προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για περισσότερα από 36 χρόνια.

Η τοπική επικεφαλής του κόμματος, Σουσάνα Ντιάθ, παραδέχτηκε:

«Αν και κερδίσαμε την εκλογική μάχη, η νύχτα αυτή φέρνει μεγάλη λύπη στο κόμμα».

Όπως είπε, «δεν είναι μόνο η ήττα της Αριστεράς, αλλά η άνοδος της ακροδεξιάς, φαινόμενο που επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και έφτασε κι εδώ».

Δήλωσε ότι θα κάνει αγώνα για να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα για «τεθεί φραγμός στην άκρα Δεξιά στην Ισπανία».

«Όλα τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι αντίθετα με την ακροδεξιά ή αν θα στηριχθούν σ’ αυτήν για να κάνουν κυβέρνηση», είπε με νόημα.

Οι εκλογές της Ανδαλουσίας ήταν οι πρώτες από μια σειρά αναμετρήσεων που θα τεστάρουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019 δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Επίσης, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να προκηρύξει και γενικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν γίνουν, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυετείς ποινές ζητά ο εισαγγελέας για τους Καταλανούς αυτονομιστές Σε απεργία πείνας δύο αγωνιστές για την αυτονομία της Καταλονίας  

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.