ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΙ – αντιπολίτευσης για το Brexit

Δέκα περίπου μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία έγκρισης ή απόρριψης της συμφωνίας Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, άλλη μια μάχη αναμένει την Τερέζα Μέι, μετά την απειλή του Εργατικού Κόμματος να θέσει ζήτημα «περιφρόνησης» της βουλής από την πρωθυπουργό.

Αφορμή είναι η άρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ να δημοσιοποιήσει την απόφαση με την οποία κρίνεται η νομιμότητα της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ σε ότι αφορά την εγγύηση των συνόρων στην Ιρλανδία, το περίφημο backstop.

Παιχνίδι με τη φωτιά παίζει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Από τη μια υπάρχει μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος αλλά και άλλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, όπως οι Φιλελεύθεροι και το SNP της Σκωτίας που απειλούν να καταψηφίσουν την συμφωνία, ετσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέο δημοψήφισμα.

Από την άλλη υπάρχει η ηγετική ομάδα των Εργατικών, γύρω από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που επιθυμεί τη καταψήφιση της συμφωνίας, προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές.Κανείς εκτός από τον Κόρμπιν δεν θέλει νέες εκλογές

Ένα νέο δημοψήφισμα θα απαιτήσει το λιγότερο έξι μήνες για να οργανωθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον κατά τρείς μήνες η ισχύς του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας. Κάτι που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν θα βρει αντίθετη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σ´αυτό ποντάρουν οι σκληροί Ευρωπαϊστές των Εργατικών. Το σενάριο των εκλογών είναι δυσκολότερο να πραγματοποιηθεί, επειδή δεν τις επιθυμεί κανείς πέραν του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ακόμη και ο πιο στενός συνεργάτης του, ο Τζον Μακ Ντόνελ τοποθετήθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, τα φιλόδοξα σενάρια, προσκρούουν στο εμπόδιο που ονομάζεται Τερίζα Μέι. Η πρωθυπουργός που αποκλείει, κατηγορηματικά κάθε είδους επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, έχει πάρει επάνω της όλο το βάρος την εκστρατείας πειθούς. Είναι η μόνη που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ οι αντίπαλοι της, αρκούνται σε κραυγές σε καταγγελίες και σε απειλές.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο…

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.