ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ πολιτικούς αρχηγούς και…«κίτρινα γιλέκα»

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο “συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο”, σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης “ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα”.

Ο Μακρόν “χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει “η ομάδα των ‘κίτρινων γιλέκων’ που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση”, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης “το συντομότερο δυνατόν”. Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Δείτε  εδώ το ρεπορτάζ για την  κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα

Πηγή: https://www.documentonews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.