Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Θ. Κιτσάκου: Επτά υπουργοί ήξεραν και τώρα δέχομαι απειλές

Στο https://www.tanea.gr διαβάσαμε:

«Ασύμμετρες απειλές» δέχεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Θόδωρος Κιτσάκος μετά τις δηλώσεις του για το θέμα των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ, όπως υποστηρίζει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Ο ίδιος βάζει στο κάδρο επτά υπουργούς της κυβέρνησης και τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο της θητείας του, αποκαλύπτοντας πως ήταν σε γνώση τους οι χειρισμοί του για την είσπραξη των χρεών, όπως και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν με την πολιτική ηγεσία.

Κύριε Κιτσάκο, όταν αναλάβατε την 1η Δεκεμβρίου του 2015 τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, ποια κατάσταση βρήκατε αναφορικά με τα χρέη της ELFE στη Δημόσια Επιχείρηση;

Βρήκα μία οφειλή ύψους 89,76 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό είχε αυξηθεί από τα 42,04 εκατ. ευρώ το 2011. Το πεντάμηνο Ιουλίου – Νοεμβρίου 2015 η κατάσταση είχε επιδεινωθεί κατά 11 εκατ. ευρώ. Η οφειλή ήταν ακάλυπτη, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, με προσημειώσεις μεν, αλλά άνευ πρακτικής σημασίας, αφού η ΔΕΠΑ ερχόταν έβδομη ή όγδοη στη σειρά. Υπήρχε επίσης μία ανοικτή πίστωση 80 ημερών. Το κυριότερο, όμως, είναι η ωρίμαση του χρέους. Κι αυτό πήγαινε πίσω 3½ χρόνια.

Ενημερώσατε την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικά Πετρέλαια) ή την κυβέρνηση για την εικόνα που είχατε;

Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Ολες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία.

Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».

Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή.

Τι σας απάντησαν οι υπουργοί;

Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου.

Παλιότερα, πριν από τη θητεία σας, η διοίκηση της ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει σε διακοπή αερίου στην ELFE;

Οπως διαπίστωσα σε πρακτικό απόφασης του ΔΣ στις 3 Φεβρουαρίου του 2014, η ΔΕΠΑ ζήτησε από τον τότε υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου να κόψει την προμήθεια, λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Ο κ. Παπαγεωργίου είχε πει πως «είναι ύψιστης σημασίας η διατήρηση της ELFE εν ζωή». Και ανέλαβε πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους μετόχους και τον τότε υπουργό Οικονομικών. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Μανιατόπουλος έδωσε εντολή στη ΔΕΠΑ να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Για να επανέλθουμε στο 2016, ποια λύση επιλέξατε για την είσπραξη των οφειλών;

Εστειλα εξώδικο στην ELFE. Επίσης, έβγαλα δύο διαταγές πληρωμής 3,9 εκατ. ευρώ και αφορούσαν συναλλαγματικές της βιομηχανίας λήξης Ιουνίου 2013 και Ιανουαρίου 2014. Ηταν οι πρώτες διακριτές νομικές ενέργειες πληρωμής. Τα εισπράξαμε τα ποσά. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αμέσως με επισκέφτηκαν, παραθέτοντάς μου τις δυσκολίες πληρωμής λόγω των capital controls. Επίσης ήραμε το open account και πήγε η ΔΕΠΑ σε μία νέα συμφωνία με τα ELFE.

Η βιομηχανία προπλήρωνε την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου με επιταγές πελατείας της κι επιπλέον ποσό 15% με 20% έναντι του χρέους. Ο όρος ήταν πως αν δεν ήταν συνεπείς θα διακοπτόταν η παροχή.

Το 2016 διατηρήσαμε το χρέος στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ και εισπράξαμε και περίπου 7 εκατ. ευρώ έναντι χρέους.

Η πορεία αυτή συνεχίστηκε και το 2017;

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.

Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.