«Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ σε εθνικές ήττες», δηλώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Στο https://hellasjournal.com διαβάσαμε:

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην συζητά σοβαρά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, «όχι, όμως, διχαστικά, γιατί ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές ήττες». Και για την κυβέρνηση σημειώνει ότι «δεν διδάσκεται από την ιστορία».

Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζει, ακόμα, την ανάγκη να έχει η χώρα «γεωπολιτική αυτογνωσία» να γνωρίζει, δηλαδή, «ποια είναι ακριβώς «η θέση της στον κόσμο».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται λύση αλλά «όχι η οποιαδήποτε λύση» και υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντας και γι αυτό δεν κλείνει το μέτωπο».

Μιλώντας για την Τουρκία και ερωτηθείς εάν οδηγούμαστε σε κρίση με αφορμή τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει μείνει με δική της ευθύνη έξω από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολικής Μεσόγειο» και συστήνει «η χώρα μας να εργάζεται με αποτροπή αλλά όχι εχθρότητα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «φιλίας, συμμαχίας και συνεργασίας» όπως τις χαρακτηρίζει, σημειώνει ότι πρόκειται για «διαχρονικά μια σταθερή, θεμελιώδη παράμετρο της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», ενώ για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει ότι «παρά τις κάποιες πρόσφατες αναταράξεις είναι ιστορικές, φιλικές και λειτουργικές».

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ προτείνει μια σειρά θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να αποκτήσει η Ελλάδα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και γιατί όχι και με σχετική συνταγματική πρόβλεψη».

Τέλος, σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική ενόψει των εθνικών εκλογών του 2019, ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει ότι «ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας, η βαριά εκλογική ήττα της κυβέρνησής του είναι πια αναπόδραστη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Κουμουτσάκο, μπαίνουμε στο 2019 που είναι προεκλογική χρονιά με σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο. Μιλώ, ανάμεσα στα άλλα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τις σχέσεις με την Αλβανία, την Τουρκία, την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. Και θέλω να σας ρωτήσω. Τα παραπάνω θέματα θα μπουν στο πεδίο της κομματικής σύγκρουσης; Και αν ναι, είναι ωφέλιμο για τη χώρα;

Απ. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μη συζητά σοβαρά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εξαντλητικά, ακόμα και έντονα. Όχι όμως διχαστικά, γιατί ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές ήττες. Δυστυχώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάσκεται από την ιστορία. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης πριν, κατά και μετά τη διαμόρφωση της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών ήταν κάκιστοι. Δίχασαν αντί να ενώσουν. Απέκλεισαν αντί να συμπεριλάβουν. Κράτησαν συνειδητά τις πολιτικές δυνάμεις στο σκοτάδι και έφτασαν ακόμα και να κατηγορήσουν τους πολίτες για την εθνική τους ευαισθησία. Δημιούργησαν μια εκκριτική κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει τεράστια και ιστορική ευθύνη και για το κακό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και για τη βαριά ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει. θα κριθεί αυστηρά γι αυτό.

Ερ. Ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σας έχω ακούσει να αναφέρεστε στην ανάγκη να έχει η χώρα μας «γεωπολιτική αυτογνωσία». Θα θέλατε να μας προσδιορίσετε τι εννοείτε;

Απ. Ζούμε σ έναν κόσμο που αλλάζει. Γρήγορα και πολύ. Αυτό επιβάλει στη χώρα μας να γνωρίζει ποια είναι ακριβώς η θέση της στον κόσμο. Ποια είναι η γεωπολιτική της φυσιογνωμία, η γεωστρατηγική της αξία, οι αδυναμίες και οι δυνατότητές της. Είναι προϋπόθεση για να χαράξει την πορεία της στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Για να ξέρεις που μπορείς να φτάσεις, πρέπει πρώτα να ξέρεις ποιος είσαι. Η Ελλάδα έχει ένα ειδικό γεωστρατηγικό βάρος στην περιοχή της που όμως δεν αξιοποιείται όσο του αξίζει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να είναι το κομβικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου. Συνδυάζει αρμονικά την ευρωπαϊκή, Βαλκανική και μεσογειακή διάσταση. Είναι ενσωματωμένη στη Δύση ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνομιλεί με όρους αμοιβαίου σεβασμού με την Ανατολή. Η σταδιακή αλλά και σταθερή αποδυτικοποίηση της Τουρκίας αναδεικνύει τη χώρα μας ως προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού συστήματος ασφάλειας. Το λιμενικό μας σύστημα μας καθιστά διεθνή εμπορική πύλη και έχουμε εν δυνάμει έναν σημαντικό ενεργειακό ρόλο. Για να αξιοποιήσουμε αυτό το γεωπολιτικό κεφάλαιο πρώτα πρέπει να το κατανοήσουμε και να(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.