ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑ ΤΑ βίαια επεισόδια – 133 τραυματίες, 412 προσαγωγές [pics]

Στο https://www.newsit.gr διαβάσαμε:

Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και αργά το βράδυ, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στο Παρίσι, με τα βίαια επεισόδια να σημειώνονται κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σήμερα η “Πόλη του Φωτός” θυμίζει ένα απέραντο βομβαρδισμένο τοπίο. Παρίσι: Σκηνές χάους και αναρχίας

Θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” ήταν το Σάββατο (1.12.2018) το Παρίσι. Διαδηλωτές έκλεψαν μέχρι και ένα αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διεύθυνση της παρισινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 224 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια.

Προσωρινά έκλεισαν 19 σταθμοί του μετρό, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η οποία έσβησε από την Πυροσβεστική.

“Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν στα σύμβολα της Γαλλίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. “Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”, τόνισε.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, η Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (1.12.2018) διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα καλώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Μακρόν.

“Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων””, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν. Φωτιές και δακρυγόνα

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” είχε περισσότερους από 75.000 διαδηλωτές.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: REUTERS(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.