ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΣΙΠΡΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΑ μνημόνια ή «πρόγραμμα ΔΝΤ» της ΝΔ

Με μία ομιλία που θα μπορούσε να έχει τίτλο «εμείς και η ΝΔ του Μητσοτάκη» ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες τον πυρήνα της εκλογικής αντιπαράθεσης, κάνοντας σαφές ότι αυτή δεν θα περιοριστεί στην προβολή των όποιων θετικών μέτρων, αυτών που ψηφίσθηκαν και εκείνων… που έρχονται.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ και το διπλωματικό γραφείο του Μαξίμου ετοιμάζουν πυρετωδώς τα διαδοχικά ταξίδια του πρωθυπουργού στη Μόσχα (7 Δεκεμβρίου) και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον (13 του μήνα) με διαφορετικές στοχεύσεις, αλλά τις «μικρές ή μεγάλες» οικονομικές συμφωνίες στο επίκεντρο.

«Το γαλάζιο δόγμα του σοκ»

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι δεν θα περιμένει την επίσημη προεκλογική περίοδο για να αναδείξει «το δόγμα του σοκ» που διακρίνει πίσω από τις θέσεις της ΝΔ.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών, ο πρωθυπουργός έθεσε ένα ένα τα διλήμματα, παρουσιάζοντας τα πρώτα θετικά μέτρα «των πρώτων πραγματικά δικών ημερών μετά τη λήξη των μνημονίων», σε αντιπαραβολή με τις ανάλογες θέσεις της ΝΔ. Από το «ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ» («το σύστημα των νεοφιλελεύθερων δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής που θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους και σε νέα ελλείμματα τα Ταμεία”) μέχρι την «ιδιωτικοποίηση των πάντων», τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (με αιχμή Υγεία-Παιδεία) και την «επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα» (μέσω της απόρριψης των συλλογικών συμβάσεων ή του αυξημένου κατώτατου μισθού»).

Η ουσία της κυβερνητικής κριτικής είναι ότι αυτό το πρόγραμμα που ευαγγελίζεται «η ΝΔ του Μητσοτάκη» είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο «έφυγε μεν από την Ελλάδα, αλλά οι ιδέες του έμειναν».

Η επίμονη υπενθύμιση του πρωθυπουργού στα περί «τετάρτου μνημονίου» για το οποίο μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης τους προηγούμενους μήνες, οφείλεται στην κυβερνητική άποψη ότι αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ δεν μπορεί να περάσει χωρίς μνημονιακό μανδύα – χωρίς δηλαδή προσφυγή σε νέο μηχανισμό στήριξης. Για τον λόγο αυτό επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου το αδελφό κόμμα της ΝΔ κέρδισε τις εκλογές και σε μικρό χρονικό διάστημα κάλεσε εκ νέου το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα «σωτηρίας».

Σ’ αυτό τον καμβά θα «κεντάει» το κυβερνών κόμμα «το δόγμα του σοκ που επεξεργάζεται η ΝΔ του Μητσοτάκη εάν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση». Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το δίλημμα που θα τίθεται πλέον κάθε ημέρα στους πολίτες είναι «αυτά θέλουμε εμείς, αυτά ετοιμάζει η ΝΔ… εσείς θα αποφασίσετε».

Κι άλλα θετικά μέτρα στα σκαριά

Οι πληροφορίες επιμένουν μάλιστα ότι, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και νέα θετικά μέτρα (πέραν αυτών που εξαγγέλθηκαν και ψηφίσθηκαν), ακριβώς για να τονώσει την ελπίδα της κοινωνίας ότι «στο μέτρο του εφικτού θα διορθώνουμε συνεχώς μνημονιακές αδικίες».

Η δέσμευση για μόνιμη «13η σύνταξη» παραμένει στα σκαριά – αν και θα πρόκειται ουσιαστικά για «13ο μισθό» στους χαμηλόμισθους οι οποίοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Στους δικαιούχους αναδρομικών, επίσης, εντάσσονται κι άλλες ομάδες – για παράδειγμα θα καταβληθούν τα ανάλογα ποσά άμεσα σε περίπου 500 διπλωμάτες. Κατά την κυβερνητική δέσμευση δε, ο νέος (αυξημένος) κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου («είτε προσέλθει η ΓΣΕΕ στον διάλογο είτε όχι»), ενώ την ίδια ημέρα θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που θεσπίσθηκε στο δεύτερο Μνημόνιο για νέους κάτω των 25 ετών.

«Ο εφιάλτης των γενεθλίων τελειώνει για τους νέους εργαζόμενους», αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, με την διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν μέτρα για διάφορα «εργοδοτικά τρικ» παράκαμψης της νέας νομοθεσίας, όπως πχ «εργαζόμενοι μέσω εργολάβων».

«Να λιώσουν οι πάγοι στη Μόσχα»

‘Οσο για τα ιδιαίτερης σημασίας ταξίδια των επόμενων ημερών; Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα (την Παρασκευή) μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν, γίνεται ουσιαστικά για «να λιώσουν οι πάγοι» που είχαν εμφανισθεί… το καλοκαίρι με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τον τότε ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η πρόσκληση εστάλη πριν την παραίτηση του κ. Κοτζιά, ενώ ο πρωθυπουργός συνόδευσε την αποδοχή της με το αίτημα να τον συνοδεύσει στη Μόσχα ο τότε υπουργός. «Αλλιώς θα είναι σαν να αποδέχομαι τις κακές σχέσεις του Κρεμλίνου με τον υπουργό Εξωτερικών μου», φέρεται να είπε.

Μετά τις… γνωστές εξελίξεις, στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, μάλιστα, θα βρίσκεται στη Μόσχα από την Τρίτη για τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Κατά τις πληροφορίες, θα υπογραφούν επτά οικονομικές συμφωνίες με Έλληνες επιχειρηματίες (πχ στον γαλακτοκομικό και ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα…

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.