Ρινγκ ακροδεξιών στο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα τραβούν. Ο λόγος για τους αρχηγούς της ακροδεξιάς συνιστώσας της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι είδαν φως (στη Μόρια) και βγήκαν από το καβούκι τους. Και μάλιστα όχι απλώς βγήκαν, αλλά άρχισαν να παραληρούν για τους «λαθρομετανάστες». Οι διόσκουροι της ακροδεξιάς της ΝΔ έστησαν, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, τρικούβερτο καβγά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, βάζοντας στο στόχαστρo την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον χορό πρώτος έσυρε ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πρωτίστως για «αδράνεια» και «χαλαρότητα» της αστυνομίας και γιατί (κατά την ακροδεξιά λογική του) δεν «συνέλαβαν» αυτούς που προκάλεσαν μικροφθορές σε όχημα της πυροσβεστικής που έσπευσε στη Μόρια προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο μιας μητέρας.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μ. Βορίδης ο οποίος με ύφος μπλαζέ και άκρως ειρωνικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετείχε στο υπουργικό, άσκησε κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη γιατί μετά την επίσκεψή του στη Μόρια είχε δηλώσει ότι «τα βρήκε όλα καλά».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε τη Μόρια στα μέσα Ιουλίου και σε δηλώσεις του λίγο προτού αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές – εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί».
Επίσης ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε σημειώσει ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».
Οξεία και ιταμή επίθεση
Πάνω λοιπόν σε αυτές τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη οικοδόμησε την οξεία και πολλές φορές ιταμή επίθεσή του ο Μ. Βορίδης προς τον «πασόκο Χρυσοχοΐδη», όπως φέρεται να τον αποκαλεί.
Από την κριτική των ακροδεξιών υπουργών δεν ξέφυγε ούτε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Το πλέον εντυπωσιακό αυτού του επεισοδιακού υπουργικού συμβουλίου είναι η απάθεια του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθούσε τον Αδωνη και τον Βορίδη να σφυροκοπούν τον Χρυσοχοΐδη και δευτερευόντως τον Κουμουτσάκο. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παρενέβη για να επαναφέρει στην τάξη το ακροδεξιό δίδυμο, αλλά έριξε κι αυτός, με τη σειρά του, τις δικές του μπηχτές. Σε μια αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος στους υπουργούς και δη στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φέρεται να είπε: «Δεχόμαστε εισβολή και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εισβολή» αναφερόμενος στις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας. Στο σημείο αυτό φέρεται να ζήτησε τον λόγο (μπορεί να τον πήρε και μόνος του) ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» και ζητώντας (!) άμεσα και δραστικά μέτρα!
Βράζει η ΚΟ
Το ακροδεξιό αφήγημα των Γεωργιάδη – Βορίδη δεν βρίσκει –για την ώρα τουλάχιστον– ιδιαίτερη απήχηση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αρκετοί μάλιστα είναι οι βουλευτές οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι δύο υπουργοί. Ωστόσο ο Αδ. Γεωργιάδης δεν πτοείται από τις ενστάσεις των συναδέλφων του στο κόμμα. Με τις ευλογίες του Κυρ. Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητος να ασχολείται με το προσφυγικό, λέγοντας ότι «πλέον δεν είναι προσφυγικό ζήτημα αλλά λαθρομεταναστευτικό».

Σε μία δε από τις συνεντεύξεις του (βλ. Αντ1) για το θέμα μίλησε και σαν υπουργός Προστασίας του Πολίτη (καημένε Χρυσοχοΐδη, τι σου ’μελλε να πάθεις στα στερνά!), αποκαλύπτοντας ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται για έξι μήνες σε κλειστού τύπου κέντρα τα οποία θα βρίσκονται στα νησιά. Και μέσα στον ακροδεξιό οίστρο του το τερμάτισε κιόλας για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος έχει πάρει το πάνω χέρι στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας ο Αδ. Γεωργιάδης είπε: «Για να καταλάβετε τι πρόβλημα έχει προκύψει, επειδή είναι ανοιχτές οι δομές, όταν κάποιος λαθρομετανάστης ξέρει ότι θα κριθεί ως λαθρομετανάστης και όχι ως πρόσφυγας, λίγο πριν φτάσει η απόφαση της δεύτερης επιτροπής φεύγει από το νησί, φτάνει στην ενδοχώρα και μην τον είδατε».
Στην ίδια άθλια και απάνθρωπη γραμμή βρίσκεται φυσικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha είπε ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας», προσθέτοντας πως «πρέπει να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης και με σύντομες διαδικασίες να επιστρέφουν στην Τουρκία».

Τέλος, κατά τη… βορίδειο αντίληψη «η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δεν θα υπάρχει για τον παράνομο μετανάστη, ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.