Novartis: Η πολιτική φούσκα μιας ανύπαρκτης «συνωμοσίας»

H Ντόρα Μπακογιάννη δεν θέλει ούτε Εξεταστική ούτε Προανακριτική για την Novartis – το είπε ορθά κοφτά στον ΣΚΑΙ -, η «Καθημερινή» καλεί με δύο άρθρα ημερησίως τον πρωθυπουργό να μην τορπιλίσει ασκόπως το πολιτικό σκηνικό, κι ακόμη και ο (ελεγχόμενος) Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει, μέσα από διάφορες νομικές και λεκτικές περικοκλάδες, ότι ο Τσίπρας δεν είναι… ηθικός αυτουργός σε καμία σκευωρία και πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί σε όλη αυτή την κατάσταση».

Παρά ταύτα η σκιά της «ρεβάνς Σαμαρά» φαίνεται να πλανάται βαριά πάνω από το Μαξίμου. Και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κρίσιμο δίλημμα, επιλέγει το πολιτικά ανορθόδοξο και, επί της ουσίας, άκυρο: Τον διαχωρισμό της υπόθεσης και των καταγγελιών για «πολιτική σκευωρία» σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την  σύσταση Προανακρινιτικής Επιτροπής μόνον για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

«Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για την απεμπλοκή του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη, ο κύριος Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές…».

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κατευνάσει τον Αντώνη Σαμαρά δια του… καραμανλισμού – υπενθυμίζοντας την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου προς τον πατέρα του ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή, πάνε σπίτια τους».

Πολιτικός και ιστορικός μύλος εν ολίγοις, και επί της ουσίας αποδοχή του ότι όλος ο ορυμαγδός περί «σκευωρίας» δεν είναι παρά μία επικοινωνιακή – και σαμαρική – φούσκα. Διότι σύσταση Προανακριτικής σημαίνει ότι διερευνώνται απ’ ευθείας ποινικές ευθύνες και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί σ’ αυτήν με συγκεκριμένο κατηγορητήριο το οποίο προφανώς, και με βάση τις καταγγελίες Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή, είναι η «πολιτική συνωμοσία» για να πληγούν οι αντίπαλοί του. Από την στιγμή όμως που διαχωρίζονται οι περιπτώσεις, είτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι… συνωμότησε μόνος του, είτε η κυβέρνηση κάνει απλώς επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης για να αποφύγει το πολιτικό κόστος της απ’ ευθείας σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πάντως μίλησε, στο CNN Greece για «αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές τους», ενώ η πρώτη εκτίμηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβήθηκε τελικά μια ευθεία ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά και την διατάραξη των εσωκομματικών ισορροπιών και επέλεξε την ενδιάμεση οδό: Να αφήσει τον πρώην πρωθυπουργό να «πάει μέχρι τέλους» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χωρίς παράλληλα να ρισκάρει μια ολική και τοξική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής βάζοντας στο «εδώλιο» και τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το μήνυμα που στέλνουν στο Μαξίμου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πρωθυπουργό, εάν τολμά, να παραπέμψει τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο νέος φθηνός τακτικισμός», τονίζουν, «που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Σε τελείως διαφορετική γραμμή από την τελική απόφαση της κυβέρνησης είχε κινηθεί νωρίτερα και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.