ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Στο https://www.in.gr διαβάσαμε:

Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 7 Δεκεμβρίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου θα επισημοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων κοινού ενδιαφέροντος θεμάτων.

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, υπογραμμίζοντας έτσι τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών, όπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί από την Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας -που κατά την παραμονή του στη Μόσχα θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη- θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Αναμένεται δε να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α..

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, θα συζητηθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη. Αναμένεται δε να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Στη Μόσχα θα βρίσκεται από την 5η Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Αύγουστο.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.