Πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση Λέρου: Ο διαχειριστής της αποθήκης, οι γνώστες της διαδρομής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Από μια τελευταία εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση απώλειας στρατιωτικού οπλισμού από τη Λέρο, που γίνεται γνωστή από στρατιωτικές πηγές, προκύπτει ότι η καταγραφή του υλικού είχε αρχίσει περίπου επτά ημέρες νωρίτερα, πριν από τη Δευτέρα που ανακοινώθηκε η απώλειά του.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως αυτό δεν έγινε εσκεμμένα προκειμένου να καλυφθεί το γεγονός, αλλά για να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τη στιγμή που χτύπησε ο νέος διαχειριστής τον συναγερμό απώλειας του στρατιωτικού υλικού. Οι καταμετρήσεις ξεκίνησαν από εκείνη τη στιγμή ώστε ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο του λάθους κι όταν πλέον ήταν σίγουροι εξεδόθη η ανακοίνωση.

  • Πάντως ο Αξιωματικός που έφτασε στο νησί της Λέρου και στη συγκεκριμένη μονάδα για ν’ αντικαταστήσει τον διαχειριστή-αποθηκάριο από τις πρώτες καταμετρήσεις που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι, άλλα του έλεγαν τα έγγραφα που κρατούσε και άλλα τα μάτια του και εκείνα που μετρούσε, με την ασυμφωνία των στοιχείων να μεγαλώνει. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε βαρύτητα στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, γνωρίζοντας την κρισιμότητα που έχουν κι εκεί βρέθηκε το μεγάλο και σοβαρότατο λάθος.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης νέες πληροφορίες έλεγαν πως έλεγχος εκτός από τον καθιερωμένο του Δεκεμβρίου, είχε γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τότε δεν υπήρχε καμία απώλεια στον οπλισμό, σύμφωνα με την κατάθεση που έχει δοθεί.

Ο αποθηκάριος-διαχειριστής που ήταν να παραδώσει τα κλειδιά στον επόμενο, για το Πολεμικό Ναυτικό και τις αρχές ασφαλείας που έχουν επιληφθεί του συμβάντος, είναι το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση. Ένα από τα βασικά πρόσωπα που γνώριζε την διαδρομή που θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ώστε να προμηθευτούν αυτό τον εξοπλισμό.

  • Σύμφωνα και με στελέχη που είχαν υπηρετήσει στο νησί, για να ανοίξουν οι πύλες αυτές, έπρεπε κανείς να περάσει από τρία διαφορετικά στάδια που σε όλα υπάρχει έλεγχος και σίγουρα δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να οδηγήσει προς την αποθήκη στο τμήμα που χρειάζονταν τον οπλισμό.

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην απώλεια οπλισμού από τη Λέρο σημείωσε πως «η συγκεκριμένη απώλεια φαίνεται ότι δεν ήταν μία φορά, αλλά μπορεί να ήταν και περισσότερες φορές. Σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν. Αυτές είναι οι ενδείξεις, περιμένουμε την προανάκριση».

  • Η αποστροφή του λόγου του πως ότι έχει γίνει ήταν σε σταδιακές φάσεις εκτός από τον δόλο προφανώς δείχνει ότι πρόσωπο ή πρόσωπα από τη μονάδα, που ήξεραν τη διαδρομή και τον τρόπο, έφτασαν στο εσωτερικό της αποθήκης. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει μυστήριο σχετικά με το πώς έχουμε φτάσει στην απώλεια αυτού του σαφώς πολύ βαρέος  οπλισμού.

Η έρευνα εστιάζεται γύρω από πρόσωπα που γνώριζαν την λειτουργία όλων αυτών των συστημάτων και αυτά τα πρόσωπα θα συνεχίσουν να απασχολούν την έρευνα, ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ανώτατες πηγές έλεγαν ότι εφόσον από τον Σεπτέμβριο του 2018 τα όπλα ήταν στη θέση τους, σύμφωνα με τον διαχειριστή, το ίδιο και τον Δεκέμβριο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος και τα έγγραφα που υπάρχουν, μικραίνει σημαντικά το εύρος των ερευνών στους τελευταίους
μήνες.

hellasjournal.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.