Ψάχνει τα λεφτά για το Ελληνικό η Lamda Development

Σε έλλειψη κεφαλαίων εκ μέρους της Lamda Development και όχι σε σκόπιμη κωλυσιεργία από τη μεριά της κυβέρνησης Τσίπρα (όπως υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης κι άλλα γαλάζια στελέχη)  φαίνεται πως οφείλεται η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών για την πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει σε όλους τους τόνους πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεπεραστούν τα υποτιθέμενα εμπόδια, η έναρξη των έργων στο Ελληνικό έχει πάει ακόμη πιο πίσω, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ξεκινήσουν «το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς». Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης διαβεβαίωνε πως οι μπουλντόζες θα έπιαναν δουλειά από την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, μετά η έναρξη των εργασιών πήγε το Σεπτέμβριο και μετά το Δεκέμβριο.

Για να μπουν όμως οι μπουλντόζες και να ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου στο Ελληνικό πρέπει να υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια χρηματοδότησης, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι η Lamda Development ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, τόσο μέσω δανεισμού, όσο και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Lamda και οι συνεταίροι της στο project του Ελληνικού αναζητούν κεφάλαια σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας εξετάζουν να συμμετέχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να υποστηριχθεί η επένδυση.

Με βάση το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού και τη σύμβαση παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος έχει δεσμευθεί πως κατά την πρώτη πενταετία θα επενδυθεί 1,07 δισ. ευρώ, ενώ για την έναρξη της παραχώρησης θα καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του εφάπαξ ανταλλάγματος, η οποία ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, όπως έχει ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, έχουν ήδη εκδοθεί οι τρεις από τις πέντε κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Εκκρεμούν οι δύο περισσότερο σύνθετες ΚΥΑ, οι οποίες αφορούν την πολεοδομική και χωροταξική ωρίμανση του ακινήτου στο πρώην αεροδρόμιο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.