Υπόγεια παιχνίδια για να σύρουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην αγκαλιά της ΝΔ

Σκηνικό ανάλογο με εκείνο του 2007, με την αναμέτρηση Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου, επιχειρούν να δημιουργήσουν ορισμένα συμφέροντα που επηρεάζουν και ΜΜΕ, εν όψει της εκλογής αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Επιχειρείται πλέον παντοιοτρόπως να εμφανιστεί το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ως βαρίδι στην όλη υπόθεση, ασχέτως βέβαια του ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές πήρε το ποσοστό που πήρε επειδή λειτούργησε και έτρεξε ο εναπομείναντας μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε στην περιφέρεια ήταν εκείνος που έφερε τον κόσμο στην κάλπη, ώστε να μην οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση και διάλυση το κόμμα και να επιβληθούν έξωθεν παράγοντες πλήρους χειραγώγησης πολιτικής της Κεντροαριστεράς.
Σε μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων μάλιστα αποκαλούνται επιτιμητικά «παλαιοπασόκοι» όσοι έχουν παραμείνει στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ταυτίζονται μάλιστα με ό,τι πιο οπισθοδρομικό υπάρχει, ενώ από την άλλη υπερθεματίζεται ένα μπλοκ μεταρρυθμιστών, εκσυγχρονιστών, μοντέρνων, που πλησιάζει τον Γιώργο Καμίνη, την ώρα μάλιστα που η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται κάτι σαν αρχηγός «ενός ασκεριού παλαιοπασόκων». 
Δίπλα μάλιστα στα δημοσιεύματα αυτά («Εστία», «Ελευθερία του Τύπου κ.ά.) έρχεται και η νέα αμφισβήτηση από την «Καθημερινή», που στην ουσία επιχειρεί να καταργήσει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εκλογή αρχηγού από τη βάση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας το παράδοξο της όλης διαδικασίας.
Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, επιχειρείται ανοικτά μια πλήρης χειραγώγηση της όλης υπόθεσης από εξωθεσμικά κέντρα ώστε να πογηδετηθούν οι εξελίξεις, να οδηγηθούν στελέχη με εμπειρία στο περιθώριο, να πριονιστεί η υποψηφιότητα και η δυναμική της Φώφης Γεννηματά και να μπορέσει ο νέος φορέας να λειτουργήσει στην πορεία ως συμπλήρωμα και ουρά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η υποψηφιότητα Καμίνη λουστράρεται με το επίχρισμα του «κε­ντρώου» και του «τολμηρού» μεταρρυθμιστή, με στόχο να αποτελέσει την ενοποιητική γέφυρα ανάμεσα στον «κεντρώο» Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «κεντρώο μεταρρυθμιστή» Καμίνη. 
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προς την κ. Γεννηματά, ώστε να είναι έτοιμη από τώρα για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου με αντίπαλο τον Γιώργο Καμίνη αλλά και για μια στρατηγική απόλυτα καθαρής νίκης και επικράτησης από τον πρώτο κιόλας γύρο, ώστε να επιβληθεί και να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο για αμφισβήτηση στη συνέχεια.
Κρίσιμο μέγεθος για την εκλογική πορεία του Γιώργου Καμίνη και το ποσοστό του θεωρείται η στάση που θα τηρήσει ο Κώστας Σημίτης, οι μηχανισμοί του και ό,τι έχει απομείνει από το μπλοκ των εκσυγχρονιστών.
«Ο κ. Σημίτης μπορεί να επιθυμεί μια κεντροδεξιά λύση και στον χώρο της προοδευτικής παράταξης και στη διακυβέρνηση», λένε έμπειροι πολιτικοί κύκλοι, αναρωτιούνται όμως «γιατί ποντάρει ανοιχτά στο άρμα Καμίνη, που πιθανότατα θα χάσει την αναμέτρηση, με αποτέλεσμα αν χρειαστεί τουλάχιστον πολιτική κάλυψη για τη διακυβέρνησή του να μην την έχει». 
Ερωτηματικά υπάρχουν και για το τι τελικά θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε επιλέξει τον Γιώργο Καμίνη για δήμαρχο. 
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως ο Γ. Παπανδρέου έχει πολιτικά και ηθικά δεσμευτεί ότι και ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα και διακριτικά θα βοηθήσει τη Φώφη Γεννηματά. 
Όπως μάλιστα λένε τα ίδια στελέχη, η κ. Γεννηματά στήριξε τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, όταν εκείνος αμφισβητήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο και αναμετρήθηκε στη συνέχεια μαζί του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουν δε ότι δεν θα ήταν τώρα πρόεδρος για δεύτερη θητεία στη Σοσιαλιστική Διεθνή αν η κ. Γεννηματά δεν του έριχνε γέφυρες για συμμετοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κάτι που είναι προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΠΑΡΟΝ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.