Το «mitsotakis’s effect» που θα ευνοούσε το επιχειρείν πήγε περίπατο

Η ΝΔ διαφήμιζε για τον εαυτό της ότι θα είναι η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, που θα ευνοεί το επιχειρείν, θα προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού στις «αγορές» και η πιθανή νίκη της στις εκλογές θα έφερνε ένα αναπτυξιακό σοκ, ένα χρηματιστηριακό οργασμό, που το Bloomberg χαρακτήριζε «Mitsotakis’s effect».

Mάλιστα, τα στελέχη της ισχυρίστηκαν ότι οι αποκλιμακώσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το «ράλι» του χρηματιστηρίου από την αρχή του χρόνου (+48%) ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «οι αγορές προεξοφλούσαν τη νίκη της ΝΔ» και όχι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

Όμως, κατά ένα περίεργο λόγο, όταν η ΝΔ έγινε πραγματική κυβέρνηση τα πράγματα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε κατρακύλα κάτω από τις 800 μονάδες. Μόνο τον Αύγουστο, ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει 24%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 12%. Πτώση που μεταφράζεται σε 6,2 δις ευρώ, που εξανεμίστηκαν μέσα σε 10 μέρες.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η διεθνής συγκυρία πλήττει την εσωτερική αγορά αλλά αυτό σίγουρα ίσχυε και πριν τις εκλογές. Το προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά και εγγενή όπως, φυσικά, το θέμα των πλεονασμάτων, για τα οποία η ΝΔ υποσχέθηκε «μαγικές λύσεις» αλλά αντιθέτως υποχωρεί ακόμη και σε όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, έμπειροι αναλυτές, θεωρούν ότι η ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση δεν προεξοφλεί απαραίτητα και τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία. Διαψεύδει όμως τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τον ενθουσιασμό της ΝΔ εδώ και αρκετό καιρό: Ούτε τα μεγάλα πρότζεκτ «ξεκόλλησαν σε μία εβδομάδα», ούτε «επενδυτικό σοκ» σημειώθηκε όπως υποσχόταν μετ’ επιτάσεως η ΝΔ.

Για την ώρα ακολουθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – την οποία δαιμονοποιούσε – ενώ αν κάτι διαφορετικό συμβεί αυτό θα είναι «να βάλει χέρι» στο μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των τραπεζών. Άλλωστε με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να ανέρχονται σε μερικά δισ. ευρώ, το σενάριο έρχεται όλο και πιο κοντά.

tvxs.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.