ΤΟ ΝΕΟ-ΘΑΤΣΕΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ της Νέας Δημοκρατίας

Η αρχή είχε γίνει με τον 13ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βαφτίσει «επίδομα». Τότε, είχε πει σε ομιλία του στην Κύπρο, ότι «οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς», και πως «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με ευκαιρίες αντί για ένα δώρο, το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι διαθέσιμο για πάντα».

Στην λογική ερμηνεία πως προανήγγειλε εμμέσως κατάργηση του 13ου μισθού, η ΝΔ επίσης τότε υποστήριξε πως τα λεγόμενα Μητσοτάκη «παραχαράχθηκαν» και πως αναφερόταν όχι στο δώρο Χριστουγέννων αλλά στο επιδοματικό κοινωνικό μέρισμα. Μετά, ήρθε η δήλωσή του για το «ξεπερασμένο 8ωρο», η οποία εκ των υστέρων αποδόθηκε και πάλι από την ΝΔ σε «παρερμηνεία». «Το κλασικό δυτικό ωράριο “9 με 5”, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο», ήταν, για την ιστορία, η εν λόγω επίμαχη δήλωση Μητσοτάκη.

Χθες ήρθε το αποκορύφωμα και νέες… παρερμηνείες. Ο αρχηγός της ΝΔ, στην διακαναλική του συνέντευξη, αφενός απέφυγε εκ νέου να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει την 13η σύνταξη και, αφετέρου, άνοιξε διάπλατα παράθυρο κατάργησης του πενθημέρου εργασίας: «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», ήταν η ακριβής δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Kαι ήταν μια δήλωση που, σε συνδυασμό με τις ακριβώς προηγούμενες τοποθετήσεις του για τα εργασιακά μάλλον δικαιολογεί την σκληρή αντίδραση του Μαξίμου, μια αντίδραση, στην οποία τονίζεται πως ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ «δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα…». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η πρόταση για επταήμερη εργασία περιλαμβάνεται στις θέσεις του ΚΕΦΙΜ, τις οποίες έχει επικροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, από την Πειραιώς ισχυρίστηκαν πως το Μαξίμου διέπραξε «γκάφα», διότι ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν σε επατήμερη λειτουργία όπως λένε – εκ των υστέρων και πάλι – και όχι σε επταήμερη εργασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε, στην πράξη αναφερόταν σε ένα μοντέλο «τύπου Παπαστράτου» το οποίο υπέγραψε ως υπουργός Εργασίας η Εφη Αχτσιόγλου και έχει εγκωμιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός γεννά το ερώτημα: Αφού το μοντέλο της επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων υπάρχει ήδη, και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια, τί ακριβώς εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ και ποια ήταν η καινοτομία που υποστήριξε πως παρουσιάζει.

Για την ιστορία, η εταιρεία Παπαστράτος προχώρησε το 2017 σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά εργασιακά δεδομένα, επεκτείνοντας τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης, μειώνοντας τις ώρες εργασίας, και διατηρώντας παράλληλα σταθερούς τους μισθούς των εργαζομένων.

Η εταιρία  λειτουργεί πλέον επτά μέρες την εβδομάδα, όλο το 24ωρο, οι εγαζόμενοι όμως δουλεύουν σε κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν δυο μέρες ρεπό. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία μείωσε τις ώρες εργασίας από τις 40 ώρες την εβδομάδα, σε 37,3 ώρες – έναντι 42 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος – διατηρώντας παράλληλα, το ίδιο επίπεδο μισθών.

Με βάση αυτό το μοντέλο, η Παπαστράτος έχει βραβευθεί τα τελευταία χρόνια για το εργασιακό περιβάλλον και τις συνεχείς επενδύσεις στον ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αυτό το μοντέλο επ ουδενί δεν προκύπτει από τα… συμφραζόμενα του κ. Μητσοτάκη, είτε αυτά αφορούν το οκτάωρο, είτε το επταήμερο, είτε την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα αλλεπάλληλα αυτά μηνύματα από τον αρχηγό της ΝΔ, και δη σε προεκλογικό χρόνο, απλώς αποκαλύπτουν την νεοφιλελεύθερη – «νεοθατσερική» όπως την χαρακτηρίζουν – ατζέντα της ΝΔ στα εργασιακά. Και, παραπλεύρως, καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό της να απαντήσουν κι εάν συμφωνούν με το αίτημα που έθεσε και ο ΣΕΒ για μείωση – έως και κατάργηση – των αποζημιώσεων των εργαζομένων όταν απολύονται…

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.