Έπιασε πάτο η πολιτική ζωή – Προσωπική βεντέτα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Συνήθως αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ. Αυτή τη φορά όμως ισχύει ότι με την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο ή -και- θα μπορούσε να πει κανείς ότι “‘έπιασε πάτο”. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που οι αρχηγοί της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία μονομαχία στη Βουλή επιδόθηκαν σε τόσους πολλούς και τέτοιας χαμηλής ποιότητας προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Είναι δε αυτό, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι δύο στις ευρωεκλογές που εκ των πραγμάτων έχουν αποκτήσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, και κατά συνέπεια και στην τριήμερη συζήτηση στην Βουλή που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος μετέτρεψε την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκίνησε με τον αέρα που του έδωσε η προχθεσινή ανακοίνωση του πακέτου των φιλολαϊκών μέτρων, επιχειρώντας σαφώς να μεταφέρει την ατζέντα της αντιπαράθεσης από τον Πολάκη, το Μάτι και το Κότερο της κ. Παναγοπούλου στην οικονομική πολιτική.

Τσίπρα σε Μητσοτάκη: καταδίκασε Βέμπερ

Εμφάνισε τα μέτρα ως συνέχεια και υλοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και ως αποτέλεσμα της επιτυχούς προσπάθειας ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας επί της διακυβέρνησής του. Εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ότι κρύβει το νεοφιλελεύθερο «αντικοινωνικό» πρόγραμμά του.

Του χρέωσε επίσης τον «ανθέλληνα» Μάνφρεντ Βέμπερ -ο οποίος τάχθηκε κατά των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση- και του ζήτησε να τοποθετηθεί βάζοντας τον μάλιστα μπροστά στο δίλημμα: ή ψηφίζει τα μέτρα και αποσύρει την στήριξη στις ευρωεκλογές στον υποψήφιο του ΕΛΚ ή καταψηφίζει τα μέτρα.

Στην πρωτολογία του, που διήρκεσε 50 λεπτά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε περιθωριακά μόνο στον Παύλο Πολάκη τον οποίο πάντως κάλυψε καίτοι του καταλόγισε επικοινωνιακή αστοχία ενώ απέδωσε σεβασμό στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έναν αγωνιστή της ζωής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και επέστρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την κατηγορία λέγοντας ότι «εργαλειοποιεί την αναπηρία του υποψηφίου ευρωβουλευτή του». Στην κατακλείδα του ζήτησε όχι μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τα θετικά μέτρα αλλά και ψήφο καταδίκης στη ΝΔ και στον Μάνφρεντ Βέμπερ και στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους.

Το τι επρόκειτο να επακολουθήσει φάνηκε από την πρώτη παράγραφο της ομιλίας του κ. Τσίπρα. Στην ρητορική ότι «δεν ήλθα να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη…«, οι βουλευτές της ΝΔ τον διέκοψαν εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία τους. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε ήταν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, διακόπηκαν αρκετές φορές από βουλευτές του αντιπάλου κόμματος.

Ο δε κ.Μητσοτάκης μάλιστα «εγκάλεσε» τον πρόεδρο της Βουλής γιατί δεν επιβάλλει την τάξη και του ζήτησε να κάνει την δουλειά του για να λάβει την ανάλογη απάντηση από το Νίκο Βούτση. Ο δε κ.Τσίπρας εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, είχε και έντονη αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο στον οποίο καταλόγισε ότι είναι παρακολούθημα της ΝΔ.

Νάτος νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε οξύτητα και βασίστηκε στο επικοινωνιακό υπόστρωμα που έχουν διαμορφώσει τις τελευταίες δέκα ημέρες τα φίλια στη ΝΔ Μέσα Ενημέρωσης. Από τα 62 λεπτά της ομιλίας του τα 40 ήταν αφιερωμένα στον Αλέξη Τσίπρα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, για την κάλυψη στον Πολάκη, για το Μάτι αλλά και για τις “διακοπές” με το κότερο της κ. Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, από τα κότερα στην χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων “θα”…Γνωρίζατε ότι η επικαιρότητα ασχολείται με άλλα θέματα και το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου στα οποία κάνατε διακοπές με κότερο 25 ημέρες μετά τους 102 νεκρούς στο Μάτι…Νάτος-νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος θα είναι στο εξής το σύνθημα…Από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου”, ήταν μερικές από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη. Όταν μάλιστα τον διέκοψαν από τα βουλευτικά έδρανα άνοιξε διάλογο με τους βουλευτές της πλειοψηφίας ρωτώντας: “Εσείς τα εγκρίνετε; ή μήπως ζηλεύετε και θέλετε να κάνετε τα ίδια; Γίνεστε όλοι Πολάκηδες. Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό”.

Στέφανος Χίος της πολιτικής

Στις δευτερολογίες ανέβηκαν ακόμη περισσότερο οι τόνοι. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αντίπαλό του, Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου για να επιστρέψει στην συνέχεια τα χτυπήματα: «Δεν μπήκα πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος, δεν ανήκω σε μία οικογένεια που είναι ζάπλουτη ενώ η μόνη της ενασχόληση είναι η πολιτική«. Σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του μάλιστα για πρώτη φορά άφησε τον πληθυντικό και έδειξε τον απόλυτα προσωπικό τόνο λέγοντας «Είσαι λίγος για να μιλάς έτσι σε μένα».

Απάντησε πάντως για το κότερο λέγοντας ότι «Εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κ. Παναγοπούλου. Ο μακαρίτης σύζυγός της Περικλής Παναγόπουλος δεν ασχολήθηκε με αυτό που λέγεται διαπλοκή, η κ. Παναγοπούλου ήταν σύζυγος ενός ανθρώπου αμέμπτου ηθικής. Δεν ήταν φτωχός, ήταν πλούσιος. Δεν θρηνούσατε για το Μάτι σε ελικόπτερα καναλάρχη είσαστε…Φιλοξενήθηκα για τρεις ημέρες στο κότερο της κ. Παναγοπούλου. Δεν το έκρυψα γράφτηκε στα Μέσα του κ. Μαρινάκη από το τέλος Οκτώβρη και δεν το διέψευσα. Βάζετε το παρακράτος σας να υποκλέψει στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Δεν έχω να κρύψω τίποτε, δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο, δεν έχω σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη οφσόρ που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Θέμα.

Δεν έχω κουμπάρο και δεν έχω ανέβει στο σκάφος του κ. Μαρινάκη που διώκεται για ναρκωτικά. Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε κάνοντας τον Στέφανο Χίο της πολιτικής; έχετε μετατρέψει την ΝΔ σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα”. Τον εγκάλεσε για υποκρισία για την δήθεν ευαισθησία του για τους ανάπηρους γιατί, όπως είπε, “είχατε για συνεργάτη σας έναν παιδεραστή και βάλατε τον οποίο υπερασπίστηκε η μισή κοινοβουλευτική ομάδα σας» .

Η δεύτερη απάντηση του κ. Μητσοτάκη ανέβηκε ένα κλικ ακόμη και στην οικογενειακή κόντρα έφθασε στον πατέρα του κ. Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι έπαιρνε δουλειές στην διάρκεια της Χούντας. Μετά και την χθεσινή συζήτηση που ξεπέρασε τα εσκαμμένα αναμένεται ανάλογη συνέχεια μέχρι και τις εκλογές. Ακούγεται ότι ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σε συνεργασία πάντα με τη ΝΔ θα βγάλει κι άλλα παρόμοια θέματα. Από την άλλη πλευρά ακούγεται ότι για το θέμα της Novartis θα παραπεμφθεί κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Το διακύβευμα και οι εσωκομματικές πιέσεις

Από την στιγμή που οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, το αποτέλεσμά τους εν πολλοίς θα κρίνει και την συνέχεια και της εθνικές εκλογές. Το διακύβευμα αυτό εξηγεί και την κατακόρυφη άνοδο της έντασης. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η εσωτερική κριτική που ασκείται από τα κόμματά τους στους δύο αρχηγούς.

Αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν μετά το πακέτο των μέτρων εντούτοις καταλογίζουν στον αρχηγό τους υπερβολική στήριξη στον Παύλο Πολάκη με αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Στο ερώτημα «γιατί τον στηρίζει τόσο πολύ», οι ίδιοι απαντούν «αφενός γιατί είναι προσωπικός του φίλος και αφετέρου γιατί θεωρούν ότι με όλες του τις αστοχίες του είναι χρήσιμος».

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι καίτοι θα κερδίσει στις ευρωεκλογές η διαφορά δεν θα είναι στα υψηλά επίπεδα των δημοσκοπήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από τους νεοφιλελεύθερους της παράταξής του να αποδοκιμάσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και να τα καταψηφίσει ως “καταστροφικό λαϊκισμό” και να ταυτιστεί με την κριτική του Μάνφρεντ Βέμπερ. Δέχεται όμως κριτική και από την σαμαρική πτέρυγα.

Ίσως οι υψηλοί τόνοι που ακολούθησε να οφείλονται και στην πίεση που ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος δεν κρύβει πλέον ότι “δεν πρέπει να υπάρξει καμία συναίνεση και πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με την Αριστερά στην εξουσία”. Φυσικά υπάρχουν και οι καραμανλικοί που είναι σταθερά δυσαρεστημένοι και από την εγκατάλειψη της κοινωνικής δεξιάς από τον κ. Μητσοτάκη αλλά και από την ταύτισή του με την πλευρά Σαμαρά-Γεωργιάδη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.