Επιχείρηση ανατροπής της Φώφης με άρωμα Μητσοτάκη; – Ποιοι είναι οι συνωμότες;

«Ανατρέψτε την!» Αυτή είναι η προτροπή και η ευχή των αντιπάλων της Φώφης Γεννηματά προς τους πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ευρωβουλευτής και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν το βάρος της αντιπαράθεσης. Και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να είναι και αυτός που θα βάλει υποψηφιότητα στο άμεσο μέλλον για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια να διαλυθεί και η ΔΗΜΑΡ, όπως άλλωστε και το… «Ποτάμι», το οποίο δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει ο Στ. Θεοδωράκης.
Στόχος είναι να υπάρξει ηγεσία και συσχετισμός τέτοιος ώστε το ΠΑΣΟΚ να διαλυθεί και η Δ.Σ. να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με όλες αυτές τις εξελίξεις φαίνεται ικανοποιημένη και η Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως βεβαίως οι Κ. Σημίτης και Ε. Βενιζέλος. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνει η Φώφη; Η οποία ανακοίνωσε εκλογή αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου, κάτι όμως που έχει πιθανότητες να συμβεί μόνο κατά 50%. Σε ότι αφορά δεν το περίφημο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Είναι κακό το κλίμα τις τελευταίες βδομάδες στο ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά από την ανοικτή διαφωνία του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη με την Φώφη Γεννηματά.
Η ανοδική πορεία του κόμματος έχει διακοπεί αφού ο διχασμός είναι εμφανής. Διχασμός που δεν αφορά μόνο τις καρέκλες, αλλά τον προσανατολισμό και το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.
Οι απόψεις πλέον δεν κρύβονται. Υπάρχουν τα στελέχη που στηρίζουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην αριστερή του πολιτική και γιατί όχι σε μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχουν και πολλά γνωστά στελέχη και βουλευτές που υποστηρίζουν την κεντροδεξιά κατεύθυνση του κόμματος, στο όνομα του ευρωπαϊσμού. Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση όμως της Φώφης Γεννηματά καθιστά και την ίδια ευάλωτη και την ίδια τη θέση του ΠΑΣΟΚ και κατ επέκταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόεδρος του κόμματος δεν αποφασίσει ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει. Προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δυο μεγάλα κόμματα, διατηρώντας όμως μια έντονα αντικυβερνητική στάση για όλα τα ζητήματα.
Παρ όλα αυτά οι πιέσεις τόσο από την πλευρά των εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη όσο και των βενιζελικών είναι έντονες και επιθετικές.
Συνάντηση Σημίτη- Βενιζέλου
Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά κοινά ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε στην αρχή της βδομάδας με τον Ε. Βενιζέλο με τον οποίο και συζήτησε εφ όλης της ύλης για τις εξελίξεις. Για την κυβέρνηση, για το χρέος, για τη διαπραγμάτευση και για το… ΠΑΣΟΚ.
Η συνάντηση αυτή (που δεν είναι η μοναδική επαφή των δύο ανδρών) ανακοινώθηκε για να φανεί και η κινητικότητα και η συνεργασία για πολλά ζητήματα. Και ένα απ αυτό είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ.Η θέση είναι γνωστή όσο και αν γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρέπει να συστρατευθούν στη μάχη (ενιαίο μέτωπο το ονομάζουν) κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά μπορούν και να διαλυθούν.
Ο σχεδιασμός δεν αφορά στενά το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο εμπόδιο για την δημιουργία ενός κεντροαριστερού σχήματος, το οποίο θα είναι συμπληρωματικό στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα πρόσφατα εσωκομματικά επεισόδια με την ανταρσία κατά της Φώφης δεν είναι άσχετα με τη βασική αυτή στόχευση των δύο πρώην ηγετών του ΠΑΣΟΚ, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου.
Βεβαίως η αντιπαράθεση έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Διότι και η κ. Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 (νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) είχε ζητήσει με έντονο τρόπο την αποχώρηση από την ηγεσία του Ε. Βενιζέλου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στην καταστροφή υπό την ηγεσία του.
Και επειδή η εκδίκηση είναι κρύο πιάτο, είναι η ώρα της… ανατροπής της Φώφης Γεννηματά. Αυτή βεβαίως είναι η επιδίωξη, χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι αυτό θα συμβεί. Διότι μπορεί κορυφαία στελέχη να είναι εμφανώς εναντίον της, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης ή ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, όμως πολλά άλλα στελέχη που δεν είναι προβεβλημένα, αρνούνται να συμφωνήσουν με ένα ΠΑΣΟΚ που θα γίνει ουρά της ΝΔ.
 Μπορεί στασίδι στα ΜΜΕ να έχουν οι αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά, καθώς και διάφοροι παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούν με Σημίτη και Βενιζέλο, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι διαθέτουν και το πλειοψηφικό ρεύμα να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει αυτό που θέλουν οι πρώην βαρόνοι του εκσυγχρονισμού και του φιλελεύθερου-σοσιαλισμού.
Το στοίχημα βρίσκεται στα χέρια της κ. Γεννηματά. Η οποία καλείται πράγματι να αποφασίσει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει, τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό που θέλει να καθορίσει από δω και μπρός για το κόμμα της.
Στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά κόμματα γέρνουν και πάλι προς την Αριστερά εγκαταλείποντας σταδιακά (και επώδυνα όπως στην Ισπανία) τον εναγκαλισμό με την δεξιά και την κεντροδεξιά. Ή διαλύονται όπως στην περίπτωση της Γαλλίας.
Τα πολλά συνέδρια που έχει εξαγγείλει η κ. Γεννηματά δεν μπορεί να δώσουν σε όλα λύση…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.