Και τώρα, τί θα κάνουν χωρίς εκλογές…

Ακόμα και κακόπιστοι αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο Πεκίνο υπήρξε επιτυχημένη. Συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες, θερμό κλίμα υποδοχής, υπογραφές σημαντικών συμφωνιών.

Η Ελλάδα αρχίζει να επιδεικνύει σταθερότητα στις επιλογές που προωθεί όχι μόνο στην διεθνή πολιτική, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας και ειδικότερα των επενδύσεων. Επίσης, επιδεικνύει σοβαρότητα και στο πως αντιμετωπίζει προκλήσεις που συνιστούν δυνάμει απειλές για τα ελληνικά συμφέροντα.

Το σταδιακά αναδυόμενο αυτό προφίλ της Αθήνας γίνεται όχι μόνον αντιληπτό, αλλά και ευνοϊκά αποδεκτό από ξένες κυβερνήσεις και το διεθνές σύστημα. Γι’ αυτό και αρχίζουν να της δίνουν, έστω και με αργό ρυθμό, περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και διέξοδο από το «σπιράλ θανάτου». Η Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να ανακτά την αξιοπρέπειά της. Οι χαρακτηρισμοί τύπου failed state και τα σενάρια περί Grexit έχουν χάσει τη δυναμική τους, υποχωρούν.

Το νέο αυτό κλίμα φέρνει σε δυσχερή θέση τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης. Λογικά τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν βρίσκονταν στην κυβέρνηση οι κεντρικές δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» και όχι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δυνάμεις αυτές θεωρούν ότι αν ήταν αυτές στο τιμόνι και διαχειρίζονταν την διαδικασία εξόδου από τα Μνημόνια και το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη εποχή θα προέκυπτε καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρούν πως έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στους χειρισμούς, υψηλότερη αξιοπιστία, χαρακτηρίζονται από ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό, είναι πιο συμβατές με τη νοοτροπία των επενδυτών και των διεθνών οικονομικών οργανισμών τύπου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν είναι, όμως, αυτές οι δυνάμεις στην κυβέρνηση. Και παρά την υπερπροσπάθειά τους να προκαλέσουν εκλογές, δεν τα κατάφεραν. Παρά την τεράστια στήριξη που είχαν από τα Μίντια, παρά την σχεδόν ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, εκλογές δεν έγιναν. Και είναι πλέον μάλλον απίθανο στις παρούσες συνθήκες να προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και την αποκτά. Συνταγματικά, άλλωστε, δεν μπορούν να επιβληθούν εκλογές. Η χώρα μπαίνει σε θετική φάση και θα χρειασθεί όλες τις δυνάμεις και τις προτάσεις για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό αφορά και την αντιπολίτευση, επειδή θα καταδείξει τον δείκτη κυβερνητισμού της…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.