ΘΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο… ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ – Ποια είναι τα πραγματικά στοιχήματα στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ

Ποιο είναι το ζητούμενο του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ;
Τυπικά, η οργανωτική ενοποίηση του κεντροαριστερού φορέα που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 σκορπώντας αισιοδοξία και ελπίδα στη βάση της δημοκρατικής παράταξης που στη συνέχεια εξανεμίστηκε από την εικόνα πολυφωνίας και τις διαφωνίες που τελικά οδήγησαν στην έξοδο τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η Φώφη Γεννηματά, επιδιώκει το διήμερο αυτό να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε μετά την θριαμβευτική εκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Η συγκυρία φαίνεται να την ευνοεί. Χρειάστηκε για αυτό η βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια περίοδο που στο Κίνημα Αλλαγής υπήρχε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας με άγαρμπο τρόπο να το συκοφαντήσει πολιτικά και να το λεηλατήσει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να ξυπνήσει τα ανακλαστικά της βάσης του.Ηθελε ηγεμονία με πρόθυμους

Η επίθεση στον Κώστα Σημίτη και κυρίως η υπουργοποίηση των Τόλκα και Μωραίτη έπεισε τον κόσμο της παράταξης ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιδιώκει την ανασύνθεση αλλά την ηγεμονία στον κεντροαριστερό χώρο, χρησιμοποιώντας ως όπλα  «πρόθυμους» να αποδεχθούν μια συναλλαγή μαζί με του με αντάλλαγμα μια θέση εξουσίας.  Η πρώτη ύλη για την πολυπόθητη πολιτική αντεπίθεση είχε δημιουργηθεί.

Υπάρχει εχθρός και κυρίως υπάρχει διάθεση για να δοθεί η εκλογική μάχη. «Σε αυτές τις εκλογές δεν θα πάμε χωρίς στράτευμα» ανέφερε σε συνομιλητές του, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Αυτό είναι λοιπόν το βασικό ζητούμενο του συνεδρίου. Όχι τόσο να εκλέξει κεντρική επιτροπή και αργότερα γραμματέα ( Μ. Χριστοδουλάκης) και πολιτικό συμβούλιο. Αλλά να σηματοδοτήσει την ενότητα του χώρου και την απαρχή μιας πολιτικής αντεπίθεσης το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί, αρχικά, στην κάλπη των Ευρωεκλογών.

Το προηγούμενες μέρες η κυρία Γεννηματά είχε επαφές με όλους του κορυφαίους παράγοντες του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στο Κίνημα Αλλαγής με τις τοποθετήσεις του που εκτιμάται ότι κλείνουν το μάτι σε ένα μελλοντικό διάλογο με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.Οι κρίσιμες ομιλίες

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποφύγει αναφορές που μπορεί να εκληφθούν ως πρόκληση από την πλειοψηφία των συνέδρων που δεν τρέφει και τόσο φιλικά αισθήματα για τον Αλέξη Τσίπρα.  Άλλωστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ερχόταν, εκτός των άλλων, σε ευθεία αντίθεση με τις τοποθετήσεις τόσο του Κώστα Σημίτη όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η ομιλία του κ. Σημίτη, σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στους άξονες της τοποθέτησης του στη Θεσσαλονίκη κατά την οποία έκοψε κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι το ζητούμενο των εκλογών είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής η οποία όμως προϋποθέτει ένα σαφή και υπεύθυνο λόγο για την επόμενη μέρα της χώρας.

Δύο είναι τα ζητήματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην εναρκτήρια ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο είναι το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ξεκαθαρίσει ότι την μετεκλογική συμπεριφορά του κόμματος θα την καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το Κίνημα Αλλαγής βγει ενισχυμένο από τις κάλπες στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία και λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή τότε θα αρχίσει συζητήσεις στη βάση του προγράμματος «Ελλάδα», το οποίο θα παρουσιάσει , και το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί τη βάση για να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν βγει ενισχυμένο από τις κάλπες,τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αντιπολίτευση. «Μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης» δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ήλιος ο πράσινος

Το δεύτερο ζήτημα είναι η τάση που υπάρχει για επιστροφή στο ΠαΣοΚ. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι ο ήλιος του ΠαΣοΚ θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής αλλά επιστροφή στο ΠαΣοΚ δεν υπάρχει. Μάλιστα η κυρία Γεννηματά έχει κάνει γνωστή την επιθυμία της στην κεντρική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής να εκλεγούν αρκετά από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού που δεν ακολούθησαν τις ηγεσίες των κομμάτων τους όταν αποχώρησαν από το Κίνημα Αλλαγής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται  η δεύτερη μέρα του συνεδρίου που…

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.