Τσακαλώτος: Η Ευρώπη θα διαλυθεί αν επικρατήσει το δόγμα των χωρών του Βορρά


Με την ατζέντα των χωρών του Βορρά και της Δεξιάς ότι «οι κανόνες είναι κανόνες» η Ευρώπη θα διαλυθεί, νωρίτερα ή αργότερα, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στην ιστοσελίδα Open Democracy.
Το άρθρο, με τίτλο: «Ευρώπη δύο αφηγημάτων», σημειώνει ότι το άλλο αφήγημα (εκτός από το «οι κανόνες είναι κανόνες») είναι το κοινωνικό, το οποίο εμφανίζεται κυρίως, αλά όχι αποκλειστικά, στον Νότο της Ευρώπης και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Το αφήγημα αυτό υποστηρίζει ότι η Ευρώπη καταδικάζει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών της, που αντιμετωπίζουν τα δεινά της κρίσης και δεν πιστεύουν ότι θα συμμετάσχουν στην ανάκαμψη.
Το επόμενο έτος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, θα δείξει ποιο από τα δύο αυτά αφηγήματα θα επικρατήσει ή αν θα υπάρξει μία πραγματική προσπάθεια να ξεφύγει η Ευρώπη από τον διάλογο κουφών και να συγκλίνει σε ένα νέο αφήγημα. Στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σημειώνει, δεν γίνεται ορθολογικός διάλογος που επηρεάζει τα αποτελέσματα (όσον αφορά τις πολιτικές).
Σε άλλο σημείο, ο Τσακαλώτος τονίζει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη λειτουργεί ως μόνιμος κορσές, ενώ η κεντρική τράπεζα της, που είναι η πιο ανεξάρτητη, προσανατολίζεται στον κίνδυνο του πληθωρισμού. Στην Ευρωζώνη, προσθέτει, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή υποκατάστατα, με τη μορφή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ή άλλων μέσων, για την κατάργηση της δυνατότητας νομισματικής υποτίμησης.
Η Ευρώπη, υποστηρίζει ο Τσακαλώτος, πρέπει να συνεργασθεί σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, η οποία απαιτεί μία διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική. «Χωρίς μία τέτοια ατζέντα, η οποία θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, το κοινωνικό αφήγημα διαπιστώνει ότι οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απευθύνονται στις υλικές ανάγκες της εκλογικής βάσης της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.