Το colpo grosso – Πώς Τσίπρας και Γκάμπριελ «σκότωσαν» τον Σόιμπλε

Με υπομόχλιο πίεσης από το ίδιο το εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού κατάφερε η κυβέρνηση να αποκρούσει τις νέες προσπάθειες του Βερολίνου και συγκεκριμένα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τορπιλίσει τη συμφωνία στο Eurogroup.
Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση εδώ και δέκα ημέρες, ακόμα και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας στη Μάλτα για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν αποκαλύπτουν το οργιώδες παρασκήνιο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές δεν περιορίστηκαν στην Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως στο παζλ των πιέσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπήκαν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, να απειλεί ευθέως τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι θα ρίξει την κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το Βερολίνο στην περίπτωση που δεν παρενέβαινε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Η κίνηση αυτή ωστόσο, δεν θεωρείται άσχετη τόσο με την προ μηνός επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα και τον κοινό τόπο που είχε στις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε φυσικά και με τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (επίσης Σοσιαλδημοκράτη).
Σε όλες τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με στελέχη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε ανοιχτά είτε και πίσω από κλειστές πόρτες, έχει επιβεβαιωθεί εμφατικά η θέση τους πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και δεν μπορεί να συνεχίσει ο «πυρομανής» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τοπρπιλίζει κάθε προσπάθεια, εξυπηρετώντας τη δική του διασπαστική ατζέντα για την Ευρωζώνη.
Πέραν τούτου, όπως σημειώνουν γνώστες της γερμανικής πολιτικής σκηνής και των συσχετισμών του κυβερνητικού συνασπισμού, η πρωτοβουλία αυτή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ενδεικτική των προθέσεων των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών και το πολιτικό μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών…

tribune

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.