Ο ΒΕΜΠΕΡ ΑΝΤΑΠΕΔΩΣΕ ΤΗ «χάρη» στον Κυριάκο

Συντάκτης:  Γιάννης Μπασκάκης

Μετά τη στήριξη της Ν.Δ. στον Μάνφρεντ Βέμπερ για το χρίσμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, έρχεται τώρα εκείνος να το ανταποδώσει και να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βέμπερ, κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται (χθες και σήμερα) στην Αθήνα, προχώρησε σε μια άκομψη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας, δηλώνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Και επιθυμώντας να αβαντάρει τον πρόεδρο της Ν.Δ., όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη σχετικά με την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, άφησε μεν το ενδεχόμενο ανοιχτό, αλλά μόνο για την περίπτωση που στην εξουσία βρίσκεται το αδελφό κόμμα της Ν.Δ. Ειδικότερα, δήλωσε ότι «για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά στην παρούσα φάση, πρέπει να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μ. Βέμπερ, παρότι διεκδικεί τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, τη χαρακτήρισε «λαϊκιστική» και, αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στα γεγονότα στη Βενεζουέλα, ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής από ομοφωνία, σε κατά πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην είμαστε στο χέρι κυβερνήσεων, όπως εδώ στην Ελλάδα, που προφανώς έχουν πιο πολλά κοινά με τον Πούτιν και τον Μαδούρο, παρά με τον ελεύθερο κόσμο και τις δημοκρατικές χώρες». Ενώ έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να συσχετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ιταλική κυβέρνηση του ακροδεξιού Σαλβίνι.

Περί… λαϊκισμού

Ετσι ο Μ. Βέμπερ ταυτίστηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μη βλέποντας λαϊκισμό στο δικό του κόμμα, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερό λαϊκιστικό κόμμα» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «ντροπιάζει τη χώρα και την απομονώνει», επειδή δεν έκανε ό,τι και ο ίδιος, δηλαδή να σπεύσει να αναγνωρίσει στη Βενεζουέλα τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χ. Γουαϊδό.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, κατά τη συζήτηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ δήλωσε, εκπροσωπώντας το ΕΛΚ, ότι «μία από τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι να δώσουμε μία απάντηση στην πολιτική προσέγγιση που βασίζεται στον φόβο. Διότι αυτό κάνουν οι λαϊκιστές και οι ακραίοι, επενδύουν στον φόβο και επωφελούνται από τις ανησυχίες και τον φόβο των πολιτών. Το μήνυμά μας στο ΕΛΚ είναι “όχι στον φόβο”».

Αλλά εδώ φωτογραφίζει άθελά του την εθνικιστική υστερία που εκφράστηκε στη χώρα μας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην οποία επένδυσε εκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Και για να μη δυσαρεστήσει τη Ν.Δ., ο Μ. Βέμπερ αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί για τη συμφωνία. Το έκανε μία φορά (euractiv), όταν τάχθηκε υπέρ της λύσης, αλλά, λόγω της δυσφορίας που είχε προκαλέσει στη Ν.Δ., έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του και τελικά να εκτεθεί, όταν δημοσιεύτηκε το ηχητικό.

Για «διγλωσσία» κατηγόρησε τον Μ. Βέμπερ, μέσω τουίτερ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι αυτή «τον καθιστά ακατάλληλο για την προεδρία της Κομισιόν» και τον κάλεσε να πει «ναι» ή «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλήγοντας: «Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός!».

Παράλληλα, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ), ότι δεν θα πει ποτέ τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία», μένοντας έτσι πιστός στη σκληρή γραμμή ΠΟΛ.ΑΝ. – ΛΑΟΣ της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ., που επιχειρεί να ανατρέψει την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, οξύνοντας τις εσωκομματικές αντιθέσεις.

Για «βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα από τον κ. Γεωργιάδη» μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να τοποθετηθούν αν «είναι η θέση του κ. Γεωργιάδη θέση της Ν.Δ.», ρωτώντας: «Κατανοούν άραγε τις συνέπειες για την εξωτερική πολιτική της χώρας; Κατανοούν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη χώρα μας σε άλλα ανοιχτά μέτωπα;».

Αλλά στην ίδια κατεύθυνση είχε εμφανιστεί προ ημερών (ρ/σ News 247) και ο μέχρι πρότινος αναπλ. εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος είχε δηλώσει επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Τις φωνές αυτές «άδειασε» ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής Αγγελος Συρίγος (ρ/σ News 247), δηλώνοντας ότι η στάση τους αυτή δεν στέκεται από άποψη Διεθνούς Δικαίου και ότι «η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.