Πώς αναπτύσσεται ο «ανένδοτος αγώνας» του παλιού συστήματος «για να φύγει ο Τσίπρας»

  • Το «παλιό σύστημα» επιτίθεται με όλα του τα όπλα
  • Επιστράτευση «σκελετών» στον «ανένδοτο»
  • Ποιος οφελείται από τα σενάρια αποσταθεροποίησης;
  • Γιατί οι κατά τα άλλα ολιγομίλητοι Στουρνάρας – Σημίτης έχουν γίνει λαλίστατοι;
Ένα «περίεργο» φαινόμενο παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε κεντρικό πολιτικο-οικονομικό επίπεδο, κυρίως όμως «πίσω» από αυτό.
Η ιδιαίτερη κινητικότητα που παρουσιάζουν εσχάτως οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, μπορεί να φαίνεται επιφανειακή σε πρώτο επίπεδο, εάν όμως εξετάσει κανείς τα πεπραγμένα των τελευταίων ημερών, συγκεντρώνοντας όλες τις «προσπάθειες/πρωτοβουλίες/ενέργειες» των κύκλων αυτών, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε μία σειρά από συμπεράσματα, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι το αίτημα «Να φύγουν ο Τσίπρας και η παρέα του πριν… τους κάνουν ζημιά».
Τραπεζίτες, πρώην πρωθυπουργοί, πρώην κυβερνητικά στελέχη, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να συγκλίνουν -τι σύμπτωση!- στην καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω «οικουμενικών» σεναρίων, σε συνδυασμό με την αγαστή συνδρομή των ακραίων εκ των δανειστών, που ζητούν «στήριξη των μέτρων από την αντιπολίτευση».
Αφετηρία η πρόταση για Εξεταστικές σε Υγεία και Εξοπλιστικά
Μπροστά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για σύσταση δύο «καυτών» Εξεταστικών Επιτροπών, μία για τα εξοπλιστικά και μία για το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας, πολλοί ήταν αυτοί που όπως φάνηκε θορυβήθηκαν και όσο κι αν δημόσια ομολογούν ότι «δεν υπάρχει τίποτα κρυφό», οι υπόγειες διαδρομές κάθε άλλο παρά αυτό μαρτυρούν.
Αίφνης και ενώ παραλλήλως πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που παραπέμπουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας – δανειστών (που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει τη σταθερότητα και άπλετο πολιτικό χρόνο και για τη διερεύνηση των σκανδάλων), άρχισαν να καταγράφονται… εξελίξεις.
Το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, με τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση (Ώρα Αποφάσεων) να θέτουν ως «μεγάλο στοίχημα» την κυριαρχία του «επόμενου προοδευτικού κινήματος» επί των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Στουρνάρας – Σημίτης οι… φειδωλοί
Κι αν οι παραπάνω δρουν σχετικά ήπια και πιο αθόρυβα, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο και για τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μην κρατώντας πια ούτε τα προσχήματα, έχει επιδοθεί σε μία καθημερινή σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να συμβάλει στα σενάρια αποσταθεροποίησης.
Η «επαναφορά σκελετών» όμως δεν θα ταίριαζε σε κανέναν άλλο καλύτερα, παρά στον Κώστα Σημίτη. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μετά από σχεδόν 13 χρόνια πλήρους απουσίας από το πολιτικό προσκήνιο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις.
Μία στους Δελφούς, μία στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα και πρώην και νυν τραπεζιτών και μία στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη, δίνοντας την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία το 2004.
Τόσο πολύ «φοβάται το ατύχημα στη διαπραγμάτευση» ο μοναδικός πρώην πρωθυπουργός του οποίου τόσα πολλά υπουργικά στελέχη αντιμετωπίζουν -ή έχουν καταδικαστεί- κατηγορίες για σειρά σκανδάλων, που θεώρησε δέον, να βγει και να μιλήσει… για το καλό του τόπου.
Νέα «γαλάζια» δεδομένα
Η ως άνω κινητικότητα «κουμπώνει» με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη «γραμμή» της Ν.Δ. μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ, αλλά και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Έκτοτε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί μεν «πολιτική αλλαγή» και «να φύγει η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα», ωστόσο έχει… ξεχάσει τη λέξη εκλογές. Η δημόσια φρασεολογία του προφανώς και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο «υπέδειξε» φιλικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη «σπρώχνει» την κατάσταση προς κάλπες, ώστε να μην εκτροχιαστεί το τρίτο Μνημόνιο.
Έξωθεν πιέσεις
Άλλωστε, για να γίνει ακόμη σαφέστερο το μήνυμα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., κάποιοι από τους δανειστές -οι σκληροπυρηνικοί- άνοιξαν τη συζήτηση για στήριξη των υπό ψήφιση μέτρων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την “αποκάλυψη” έκανε αρχικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ενώ το ίδιο το Ταμείο φρόντισε να μην επιβεβαιώσει μεν με ευθύ τρόπο, αλλά να… δώσει τροφή στα σχετικά σενάρια με σιβυλλικές διατυπώσεις.
Η απερίφραστη δημόσια «παρότρυνση» του Β. Σόιμπλε σχετικά με την “ανάγκη” να στηριχθούν τα μέτρα από τη ΝΔ ήταν απλώς το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε φροντίσει να ενημερώσει για τις απόψεις του τον Κυρ. Μητσοτάκη… διά ζώσης.
«Γαλάζιο» plan B
Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν περιορίστηκε στις δημόσιες διαβεβαιώσεις προς τους ακραίους εκ των δανειστών ότι το κόμμα του και ο ίδιος “δεσμεύονται από τις δεσμεύσεις της χώρας”.
Επιπροσθέτως, φρόντισε την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωδεξιάς στη Μάλτα, να ζητήσει… “άλλη κυβέρνηση”, υπογραμμίζοντας στον συνομιλητή του ότι “η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση”.
Κι αυτό μερικές μόλις ημέρες πριν ο Ντ. Τουσκ έρθει στην Αθήνα (4-5 του μηνός) και ενόσω η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κλείσει την αξιολόγηση…
Προσπάθεια άρσης της απομόνωσης
Πέραν των παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε αιφνιδίως, πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα, να κλείσει ραντεβού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Το τηλεφώνημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής έγινε ενόσω ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν ακόμη στη Βαλέτα, κάτι που δείχνει τη “σπουδή” του Κυρ. Μητσοτάκη να προλάβει τις εξελίξεις.
Στη συνέχεια, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη σε ακόμη μία “υποχώρηση”, ώστε να πείσει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εκδώσουν τα δύο κόμματα “κοινό πόρισμα”. “Ξέχασε”… ξανά τη λέξη “εκλογές” και περιορίστηκε να συμφωνήσει με τη Φ. Γεννηματά πως “προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση”.
Άλλωστε, και η ίδια η Φ. Γεννηματά ζητεί εδώ και (λίγο) καιρό “να φύγει η κυβέρνηση” (υποκύπτοντας στις σχετικές εσωκομματικές πιέσεις του Ευ. Βενιζέλου…), ωστόσο ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει ευθέως τη λέξη «εκλογές». Αντίθετα, προσδιορίζει ως μόνη λύση μια «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» με τη συμμετοχή και της Ν.Δ., και του ΣΥΡΙΖΑ.
Συν τοις άλλοις, τις κάλπες “ξορκίζουν” και τα υπόλοιπα κόμματα του “μεσαίου χώρου” προκειμένου να μην εξαϋλωθούν πολιτικά. Με τους επικεφαλής, λοιπόν, αυτών των κομμάτων (Στ. Θεοδωράκης, Βασ. Λεβέντης) θα συναντηθεί την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσδοκώντας να συμφωνήσουν κι εκείνοι στην “ανάγκη” “να φύγει η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση”, πράγμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ο Στ. Θεοδωράκης ζητεί εδώ και καιρό “κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος” (sic) αφού… κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο Βασ. Λεβέντης επαναλαμβάνει μονότονα, σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή, την πρότασή του για “οικουμενική κυβέρνηση ευρέος πέλματος”.
Το «εκλογές εδώ και τώρα» της ΝΔ… δεν δούλεψε
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν μια “περίεργη” κινητικότητα η οποία, σε ό,τι αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον εξυπηρετεί για να βγει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει παγιδευτεί από το αίτημά του για “εκλογές εδώ και τώρα”, ενώ ταυτόχρονα το γενικότερο πολιτικό κλίμα παραπέμπει σε επιχείρηση αποσταθεροποίησης ή ανατροπής της κυβέρνησης λίγο πριν εκείνη διασφαλίσει ότι… θα εξαντλήσει την τετραετία.
Σημειωτέον ότι αυτή ακριβώς τη συγκυρία βρήκε και ο -μονίμως… περιγραφόμενος ως “εθνική εφεδρεία”- επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ώστε να λέει “ναι σε εθνική συνεννόηση” μέσω της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως “η χώρα χρειάζεται νέο ξεκίνημα, να κάνει ένα reset παντού”, θέτοντας εκ νέου ζήτημα Grexit (“δεν ακούγεται ως διέξοδος, αλλά δυνητικά υπάρχει ο κίνδυνος”) και διαβεβαιώνοντας πως… μπορεί να είναι στις Βρυξέλλες, έχει όμως το μυαλό στην Ελλάδα.

Πηγή: Αυγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.