ΠΡΟΔΟΤΗΣ:Οταν οι μισοί Ελληνες αποκαλούν τους άλλους μισούς ”προδότες” και οι άλλοι μισοί τους άλλους μισούς ”προδότες”!!!

Λουκάς Καβακόπουλος

Θέλω να ζητήσω από όλους τους φίλους και συμπολίτες μου να σκεφτούν και να συνειδητοποιήσουν κάτι: “Προδότης” είναι μόνο εκείνος που για προσωπικό όφελος κάνει κρυφά κάτι που είναι κακό για όλους τους άλλους.

“Προδότης” δεν είναι σε καμία περίπτωση εκείνος που προτείνει κάτι και το υποστηρίζει με κάθε νόμιμο και ανθρώπινο τρόπο. Ειδικά αν το τεκμηριώνει με λογικά και ορθά επιχειρήματα που βασίζονται σε τεκμήρια και όχι απόψεις και συναισθήματα, και αναφέρει τα συν και τα πλην, σέβεται τον συνομιλητή του, και δέχεται να κάνει βήματα προς μια κοινή -δηλαδή συμβιβαστική- λύση.

Αυτός δεν λέγεται προδότης, λέγεται “λογικός και σοφός άνθρωπος”, να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλοι το λένε και “δημοκράτης”.

Αν εμείς τώρα, νομίζουμε ότι προδότης είναι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, δεν αναλογιζόμαστε τις θέσεις του, δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματα και δεν αξιολογούμε ξανά τις δικές μας θέσεις (αν δηλ ΔΕΝ αμφιβάλλουμε), και αν βασιζόμαστε μόνο στο συναίσθημα, τότε δεν είμαστε ούτε νοήμονες ούτε υπεύθυνοι άνθρωποι όπως ίσως νομίζουμε! Είμαστε απλά ακραίοι, προς όποια κατεύθυνση και αν κοιτάμε.

Δυστυχώς, η παραπάνω κριτική, στις μέρες μας αναφέρεται σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Γιατί ούτε κάποιοι “εθνικιστές” δέχονται να ακούσουν τα επιχειρήματα των “αριστερών”, ούτε κάποιοι αριστεροί σέβονται ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν πείθονται από τα επιχειρήματά τους. (Δεν γράφω “πατριώτες” αντί “εθνικιστές”, γιατί πατριώτες όλοι υποστηρίζουν ότι είναι).

Σαν λαός έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε. Προσωπικά αυτό που συμβαίνει μου αρέσει, θεωρώ ότι είναι αναγκαία βήματα προς την πολιτική μας ενηλικίωση ως λαός.

Θέλετε ένα παράδειγμα ενηλικιωμένου λαού; Δείτε τους Άγγλους – αυτή τη στιγμή “σφάζονται” και εκείνοι πολιτικά αναμεταξύ τους. Κανείς όμως δεν λέει “προδότη” τον άλλον. Είναι όλοι Βρετανοί και πονάνε την πατρίδα τους και σέβονται τον συμπατριώτη τους…

…εκτός ίσως από τους Σκοτσέζους!
Αυτοί όμως κάποιοι λένε ότι μοιάζουν με τους Έλληνες περισσότερο από όσο παραδέχονται…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.