ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗ χαμηλή δημοτικότητά του στην Ευρώπη

Δικαιωμένος αισθάνεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την χαμηλή δημοτικότητά του στην Ευρώπη λέγοντας ότι αν αυτό δεν συνέβαινε θα σήμαινε ότι έκανε σωστά τη δουλειά του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικανός είπε το εξής: «Δεν εκλέγομαι από Ευρωπαίους. Εκλέγομαι από Αμερικανούς – από τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

Θα μπορούσα να είμαι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ευρώπη», είπε ο Τραμπ. «Θα μπορούσα να διεκδικήσω οποιοδήποτε αξίωμα, αν ήθελα. Αλλά δεν το θέλω. Θέλω ο κόσμος να μας μεταχειρίζεται δίκαια, και δεν το κάνει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει μετατρέψει τη θέση «Πρώτα η Αμερική» σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησής του, επανέλαβε την κατηγορία ότι οι χώρες της Ε.Ε., ειδικά η Γερμανία, δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα κι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο εμπόριο.

Τόνισε ακόμη πως πιστεύει ότι η δική του ποικιλία λαϊκιστικού πολιτικού λόγου θα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη εάν ο ίδιος επιδίωκε να την προωθήσει στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι δηλώσεις του Τραμπ ακολούθησαν ένα άρθρο του Μιτ Ρόμνεϊ, που σήμερα ορκίζεται γερουσιαστής και ήταν ο ατυχήσας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ, κυρίως στην Ευρώπη.

«Σε έρευνα του Pew Research Center το 2016, το 84% των ανθρώπων στη Γερμανία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στον Καναδά και στη Σουηδία πίστευε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα κάνει “αυτό που είναι το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις”», έγραψε ο Ρόμνεϊ. «Έναν χρόνο αργότερα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 16%», συμπλήρωσε.

Χλεύασε και τον Ινδό πρωθυπουργό

Χθες ο Τραμπ «ξαναχτύπησε» χλευάζοντας απροκάλυπτα τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, για τη χρηματοδότηση μιας βιβλιοθήκης στο Αφγανιστάν, κάτι ανώφελο, σύμφωνα με τον ίδιο, στην εμπόλεμη χώρα.

«Θεωρώ ότι η Ινδία θα όφειλε να εμπλακεί περισσότερο στο Αφγανιστάν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Επιτιμώντας τα κράτη της περιοχής που, έκρινε, αφήνουν το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, αναφέρθηκε ειρωνικά στους συμμάχους που έστειλαν «εκατό στρατιώτες» κι έπετα απ’ αυτό λένε πως έχουν «δεσμευθεί στο Αφγανιστάν».

«Ενώ εμείς – εμάς μας κοστίζει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό», εξεμάνη.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, με τον οποίο «καταλαβαινόμαστε θαυμάσια», «μου λέει μονίμως ότι ανήγειρε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν», συνέχισε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος, που δεν είναι ακριβώς γνωστός για την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

«Τι υποτίθεται ότι πρέπει να απαντήσω, “Ω, σας ευχαριστούμε για τη βιβλιοθήκη σας”; Δεν ξέρω καν ποιος τη χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι αυτή η δωρεά αποτελεί μηδαμινή συνεισφορά, σε σύγκριση με τις αμερικανικές δαπάνες στη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποια βιβλιοθήκη αναφερόταν ακριβώς. Η Ινδία έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα έργα που χρηματοδότησε ήταν η ανοικοδόμηση ενός σχολικού ιδρύματος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Καμπούλ.

Εγκαινιάζοντας το κτίριο του αφγανικού κοινοβουλίου, η ανοικοδόμηση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Ινδία, το 2015, ο Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να προωθήσει προγράμματα που θα «δώσουν στην αφγανική νεολαία μια σύγχρονη εκπαίδευση κι επαγγελματικά προσόντα».

Το καλοκαίρι του 2017, όταν είχε ανακοινώσει τη «νέα στρατηγική» του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η οποία συνίστατο στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από την Ινδία να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες, «ειδικά στο πεδίο της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης». Το Νέο Δελχί αντιμετώπισε ευνοϊκά το αίτημα.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν. Ο λόγος: η Ουάσινγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως εξήγγειλε προεκλογικά ο μεγιστάνας.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Τραμπ επικαλέστηκε την Τετάρτη, με μάλλον απροσδόκητο τρόπο, το προηγούμενο της σοβιετικής κατοχής (1979-1989). «Η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν», πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.