Παύλος Πολάκης: Πώς ελήφθη η απόφαση για επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Οι διεργασίες και οι αντιδράσεις

Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Ορισμένοι μιλούν για σκηνοθετημένη «χορογραφία», άλλοι για επίδειξη εσωκομματικής ισχύος εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών.

Όπως και να έχει, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Σαββάτου διαμορφώνει νέα δεδομένα στην εσωτερική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ φαίνεται ότι οι διεργασίες που προηγήθηκαν σε σχέση με την κρίση Πολάκη είχαν ως βασική στόχευση την αποτίναξη της εσωστρέφειας.

Οι διεργασίες για την επιστροφή Πολάκη είχαν αρχίσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Η κίνηση του Πολάκη να στείλει επιστολή, ώστε αυτή να συζητηθεί μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν ήταν έκπληξη για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δεν θα έστελνε επιστολή, αν δεν είχε πάρει το OK από τους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα ότι η συγγνώμη του θα γινόταν δεκτή. Από την Κουμουνδούρου τονιζόταν ότι ήταν «γενναία πράξη αυτοκριτικής» ή ότι αξιολογήθηκε θετικά η στάση του τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή διατηρούσε χαμηλούς τόνους, δεν έγραφε στο Facebook και το Twitter κλπ.

Το κλίμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν πάντως βαρύ και όχι πανηγυρικό. Πολλά στελέχη του οργάνου που πριν από λίγες ημέρες είχαν κάνει ομόφωνα δεκτή την εισήγηση Τσίπρα για να μην είναι ο Πολάκης στα ψηφοδέλτια και τώρα αποφάσισαν επίσης ομόφωνα τη συμμετοχή του Πολάκη στα ψηφοδέλτια.

«Τσίπρας και Πολάκης μεταχειρίστηκαν το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ σαν να είναι… μαγαζάκι τους» έλεγε σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου.

Στην όλη εξέλιξη πάντως πρέπει να έπαιξαν ρόλο και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, στα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα καταγράφεται μια στασιμότητα ή πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα άνοδος του ΜέΡΑ25. Ήταν πολλοί εκείνοι που πήγαιναν στον Τσίπρα αυτές τις ημέρες και του έλεγαν ότι ο Βαρουφάκης ανεβαίνει επειδή έδιωξε τον Πολάκη από τα ψηφοδέλτια.

Η απόφαση για επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια λέγεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», έγινε δεκτή και από την Ομπρέλα και πριν ακόμη από τη συνεδρίαση  – κορυφαία στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης ή ο Νίκος Φίλης κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Στην Πολιτική Γραμματεία σημειώθηκε μια πιο ενδιάμεση θέση «να διευκολύνει ο Πολάκης το κόμμα» από στελέχη όπως η Θεανώ Φωτίου ή ο Πάνος Λάμπρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο Πολάκης όμως, επιστρέφει τελικά στα ψηφοδέλτια του κόμματος – ο αιφνιδιασμός αφορά κυρίως σε μέρος της ΚΟ του κόμματος και μεσαία στελέχη που είχαν την εικόνα της μη εκλογικής καθόδου του μέχρι και προχθές.

«Το όργανο έλαβε υπόψη την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» τονίζει η Κουμουνδούρου. Μετρήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το ρεύμα του στη βάση.

Το κλίμα όμως από την άλλη αποτυπώνει ένα «μπρος – πίσω» για τον Τσίπρα που για πολλούς θα έχει κόστος, αφού και η πολακική βάση είχε δυσφορία αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία για μια αποπομπή που θα τον επανέφερε σε προνομιακή θέση με τα κεντρώα κοινά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.