Στόχος της Ν.Δ. ο Βενιζέλος

Αποκαλύψεις από τον Π. Καψή για τον ρόλο του ΔΟΛ σε οργανωμένα πραξικοπήματα με απειλές εξόντωσης

Θα έχει και τα ωραία της η προεκλογική εκστρατεία που θα ζήσουμε. Δεν θα είναι μόνο τοξική, αλλά και αποκαλυπτική. Καθώς θα βγουν όλοι οι πολιτικοί σκελετοί των κομμάτων από την ντουλάπα.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Ολως συμπτωματικώς, για παράδειγμα, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα «Τα Νέα» του τέως συγκροτήματος Λαμπράκη (ΔΟΛ), κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικά επιθετικός προς τον πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη και έθεσε κατ’ ουσίαν ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας επί των ημερών του, η «Καθημερινή» στις πίσω σελίδες της, του πολιτισμού, δημοσίευσε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του πρώην διευθυντή των «Νέων» Παντελή Καψή, «Η Πτώση».

Αποσπάσματα από την ανάγνωση των οποίων προκύπτει σαφώς ότι στοχοποιείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος για οργανωμένο πραξικόπημα ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 2007, αλλά και για την ανατροπή του από την πρωθυπουργία το 2011. Το γεγονός ότι ο κύριος Καψής, ο οποίος καταγγέλλει σήμερα τον κύριο Βενιζέλο, υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του με την Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014, σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου (υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης 2013-2014) και βεβαίως υπουργός Επικρατείας της κυβερνήσεως Παπαδήμου, που διαδέχτηκε την κυβέρνηση Παπανδρέου, ας θεωρηθεί ασήμαντη λεπτομέρεια. Το Κέντρο κάπως έτσι συμπεριφέρεται πάντα. Θα διαβάσουμε, άλλωστε, το βιβλίο και θα τοποθετηθούμε συνολικά με βάση όσα γράφει για να μην τον αδικήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως η διήγησή του, η οποία θα συνοδευτεί και από επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική, διότι στην πραγματικότητα δεν φωτίζει απλώς τον τρόπο με τον οποίο κατά την άποψή του πολιτεύτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συγκεκριμένες στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας μας, αλλά κυρίως φωτίζει το πώς πολιτεύτηκαν το Mega Channel, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ο εκδότης του Χρήστος Λαμπράκης. Για να δικαιωθεί για μια ακόμη φορά ο Κώστας Καραμανλής για την πρωτοβουλία του να ψηφίσει τον νόμο για τον βασικό μέτοχο και να επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου αποδεικνύει ότι η ψήφιση του νόμου για τον βασικό μέτοχο ήταν κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας. Ζήτημα προστασίας του πολιτεύματος. Το ομολογούν με τον τρόπο τους πλέον και αυτοί που τον πολέμησαν με τα πρωτοσέλιδά τους, ανάμεσα στα οποία και «Τα Νέα».

Ο κύριος Καψής αποκαλύπτει ότι, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2007, δειπνώντας με άλλους δύο συναδέλφους του από το Mega και από την εφημερίδα «Το Βήμα», μαζί με έναν στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μακαρονάδικο του Ψυχικού, ενημερώθηκε ότι επέκειτο οργανωμένο μετεκλογικό πραξικόπημα εναντίον του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Και ένιωσε «άσχημα». Γράφει:

«Μου ανέπτυξαν με λεπτομέρειες, οι οποίες αποδείχθηκαν απόλυτα ακριβείς, ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα για να αναλάβει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Ολα θα γίνονταν το ίδιο το βράδυ των εκλογών, ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει ο Γιώργος. Προεξοφλούσαν την επιτυχία, καθώς, όπως υποστήριζαν, ο Βενιζέλος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του καναλιού, των εκδοτών, του Χρήστου Λαμπράκη και του Γιώργου Μπόμπολα, ενώ στο εγχείρημα ήταν μέσα και ο Κώστας Σημίτης».

Ο Καψής, διαφωνώντας για τη συνωμοσία που εξυφαινόταν ενώπιόν του, όπως γράφει, επισκέφτηκε ένα πρωί τον Χρήστο Λαμπράκη και του ζήτησε να μην εμπλακούν «Τα Νέα» στην υπόθεση αυτή, γιατί «είναι εφημερίδα όλης της παράταξης». Εκείνος τον διέκοψε σε μάλλον ψυχρό τόνο και του είπε: «“Τα Νέα” μπορεί να κρατήσουν αυτή τη στάση, το “Βήμα” είναι άλλο θέμα». Ηταν η εποχή που «Το Βήμα» κυκλοφορούσε καθημερινά. Ο κύριος Καψής περιγράφει λοιπόν μια συμμαχία των τεσσάρων – Σημίτη, Βενιζέλου, Λαμπράκη, Μπόμπολα. Πράγματι «Το Βήμα» την επομένη των εκλογών κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Παραιτηθείτε, κύριε πρόεδρε». (Πριν από τις εκλογές, τον Ιούνιο του 2007, η ίδια εφημερίδα με πρωτοσέλιδό της αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Καραμανλή – Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για τον αγωγό SouthStream είχε απειλήσει ευθέως τον τότε πρωθυπουργό ότι «τα συμφέροντα είναι μεγάλα και η χώρα μικρή» και ότι «θα γίνει στόχος εκδικητικής μανίας».

Την ίδια ημέρα ξεσπούσαν οι πρώτες από τις 6.999 πυρκαγιές.) Οπως αποκαλύπτει ο πρώην διευθυντής των «Νέων», «λίγες μέρες μετά το πρωτοσέλιδο του “Βήματος” είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τον βαθμό εμπλοκής του εκδότη του στη διαδικασία. Με πήρε τηλέφωνο θορυβημένη η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία σκεφτόταν να θέσει και αυτή υποψηφιότητα. Μου είπε πως ένα διευθυντικό στέλεχος του “Βήματος”, ούτε λίγο ούτε πολύ, την είχε απειλήσει ότι, αν το έκανε, ο ΔΟΛ θα την κατέστρεφε».

Δεν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να σκεφτούμε ποιος ήταν ο… νονός. Η κυρία Διαμαντοπούλου θα βρίσκεται στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του Παντελή Καψή και θα έχει την ευκαιρία να αποκαλύψει, εάν ερωτηθεί ή αν επιθυμεί, ποιος ήταν αυτός που την απείλησε και γιατί βεβαίως υποτάχθηκε στην απειλή του. Και, βεβαίως, θα έχει την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στον κύριο Βενιζέλο για λογαριασμό του κυρίου Μητσοτάκη. Ενδιαφέρον έχει επίσης ιστορικά ο τρόπος που έβλεπε ο Κώστας Σημίτης τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος στον κύριο Καψή σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, σύμφωνα με την άποψή του «το ένα άλογο είναι κουτσό, το άλλο στραβό, σημασία έχει ποιος θα μας πάει στη βρύση».

Από την προδημοσίευση του βιβλίου στην «Καθημερινή» προκύπτει καταφανώς ότι στόχος του Καψή είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά οι αποκαλύψεις που θα γίνουν σε προεκλογική περίοδο ίσως έχουν μία ακόμη παρενέργεια προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας ή και του ΣΥΡΙΖΑ: Θα προκαλέσουν αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ, τα ιμάτια του οποίου θα επιχειρηθεί να διαμοιραστούν ξανά όπως το 2012, κατά τη διάρκεια των εκλογών. Δεν είναι πάντως συμπτωματικό ότι η προδημοσίευση του βιβλίου του αγαπητού συναδέλφου κυρίου Καψή (τον οποίο πολύ ευχαριστούμε για το φως που θα ρίξει για τον ρόλο του ΔΟΛ, τον οποίο υπηρέτησε στα δημόσια πράγματα της πατρίδας μας) γίνονται την επομένη μιας συνέντευξης του κυρίου Βενιζέλου στα «Νέα» του κυρίου Μαρινάκη, στην οποία απάντησε στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και επιθετικά ερωτήματα του Ηλία Κανέλλη. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας σήμερα με αφορμή τις υποκλοπές, εκείνος απάντησε ότι «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας, πρόβλημα κράτους δικαίου, πρόβλημα έννομης τάξης» και συμπλήρωσε ότι «η δημοκρατία δεν είναι απλώς ιδέα, αλλά σύστημα νομικών θεσμών».

Και αφού άφησε υπαινιγμούς για ποινικές ευθύνες του κυρίου Μητσοτάκη για την υπόθεση αυτή, επανέλαβε ότι «η δημοκρατία, εκτός από πλειοψηφική, είναι και φιλελεύθερη». Προφανώς ο άνθρωπος που ήταν ο ενορχηστρωτής του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και διορίστηκε από τον κύριο Μητσοτάκη ως μέλος επιτροπής σοφών, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τώρα θα στοχοποιηθεί με το ίδιο επιχείρημα: ως… υπονομευτής της δημοκρατίας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μαζί με τις αποκαλύψεις για τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ του 2007 και του 2011, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση (όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου) του Γιώργου Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί για πρώτη φορά με λεπτομέρειες εκ των έσω ποια ήταν η δράση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη για τη δημοκρατία. Ακριβέστερα, εναντίον της δημοκρατίας. Είναι μια αρχή. Πρόβλεψη; Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο μέχρι τις εκλογές. Το σύστημα θα αλληλοεξοντωθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.