Τσίπρας: Έκθεση-κόλαφος για τη φίμωση του Τύπου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης ‘έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας’. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει η έκθεση επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response, σε μία συγκλονιστική έκθεση-κόλαφο για τις καθεστωτικές πρακτικές Μητσοτάκη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook, παραθέτοντας το σύνδεσμο της έκθεσης «Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα)».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει πως «αυτό που οι Έλληνες το ζουν κάθε μέρα, με τη φίμωση κάθε κριτικής, τις κάθε λογής λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων για τις έρευνές τους, τώρα το βλέπουν ξεκάθαρα και στην Ευρώπη», για να τονίσει πως «η δήθεν ‘φιλελεύθερη’ κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει την Ελλάδα σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή για την ίδια τη Δημοκρατία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η έκθεση κόλαφος για τη φίμωση του Τύπου από τον Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη»

«Κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν τα συμπεράσματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, από 6 διεθνείς οργανώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα)», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «στην έκθεση αναφέρεται πως η ούτως ή άλλως συστημική κρίση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές» και πως «διαπιστώνει ότι οι εφημερίδες και οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικά στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή ακόμα και τηρούν ουδέτερη στάση, γίνονται από την κυβέρνηση αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, υπονομεύοντας τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες». Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως στην έκθεση «διαπιστώνεται ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ξένοι ανταποκριτές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εδώ γίνεται λόγος για προσπάθειες της κυβέρνησης που έπεσαν στο κενό να υπονομεύσει και να απαξιώσει τη δουλειά των ανταποκριτών με τους προϊσταμένους τους στην πατρίδα τους, γράφοντας στους αρχισυντάκτες τους για να αμφισβητήσουν την αλήθεια των ρεπορτάζ τους». Ακόμη, «στην έκθεση γίνεται λόγος για τη σκανδαλώδη λίστα Πέτσα, την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τη μεροληπτική κάλυψη του μεταναστευτικού, τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου, καθώς και την έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της κάλυψης διαδηλώσεων, με ειδικές αναφορές σε επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ από ακροδεξιές ομάδες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η έκθεση αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη». Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει ότι «με αυτή την κυβέρνηση η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα έχει πάει χρόνια πίσω» και πως «ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αποτελούν στίγμα στη μεταπολίτευση για τον ελληνικό Τύπο, αλλά ευτυχώς, και γι’ αυτό τον λόγο, η στιγμή που η κυβέρνησή τους θα κλείσει τον κύκλο της πλησιάζει».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.