«ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ» ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ προς Τραμπ για τα πυρηνικά

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε «μήνυμα συμφιλίωσης» στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά καθυστερούν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Chosun Ilbo.

Το μήνυμα του Κιμ προς τον Τραμπ «υπό μορφή επιστολής» επιδόθηκε την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίζεται το πώς ακριβώς εστάλη, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή. Το δημοσίευμα δεν περιέχει λεπτομέρειες για το μήνυμα, αλλά ανέφερε ότι σχετιζόταν με τις συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και ότι είχε συμφιλιωτικό τόνο.

Χθες, το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν ανακοίνωσε ότι ο Κιμ σε επιστολή του προς τον ομόλογό του στη Σεούλ εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας την επόμενη χρονιά προκειμένου να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της Chosun Ilbo από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ή την αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ, ενώ το γραφείο του Μουν δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

«Υπάρχει ένας δίαυλος διαλόγου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ μέσω του οποίου έχουν ενεργή επικοινωνία αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω εάν αυτό έλαβε τη μορφή επιστολής ή κάποια άλλη μορφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Στη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, ο Κιμ δεσμεύθηκε να εργαστεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές πασχίζουν προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό. Επίσης δεν έχει ακόμα επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του υψηλόβαθμου Βορειοκορεάτη αξιωματούχου Κιμ Γιονγκ Τσολ ύστερα από την ακύρωσή της τον Νοέμβριο.

Τα κρατικά μέσα της Πιονγκγιάνγκ έχουν αναγνωρίσει στον Τραμπ την προθυμία του να συνεχίσει τον διάλογο, ωστόσο έχουν επικρίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, με τον Κιμ να μην επισκέπτεται τελικά φέτος τη Σεούλ, όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση κορυφής των δύο χωρών στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο.

Το δημοσίευμα της Chosun Ilbo ανέφερε ότι ο Κιμ, στην επιστολή του προς τον Μουν, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα «στο εγγύς μέλλον» μετά το πρωτοχρονιάτικό διάγγελμά του που είναι προγραμματισμένο για αύριο, Τρίτη.

Το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κιμ είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο νεαρός ηγέτης εμφανίζεται δημοσίως ενώ συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών καθώς δίνει τον τόνο για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μουν, στην επιστολή του προς τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη ο Κιμ εξέφρασε τη λύπη του που δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Σεούλ, αλλά παράλληλα και την «αποφασιστικότητά» του να γίνει τελικά η επίσκεψη αυτή….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.