Ε, αφού κατάφεραν -το ακατόρθωτο- να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και με την Κύπρο, είναι για τα πανηγύρια!

Ακόμα και με την Κύπρο κατάφερε να δημιουργήσει πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις πανάκριβες τιμές στα μοριακά τεστ στην Ελλάδα σε σύγκριση με αυτές της μεγαλονήσου

Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια για να προκληθεί… διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο. Όχι με κάποια άλλη γείτονα ή εταίρο στην ΕΕ, αλλά με την αδελφή Κύπρο. Κι’ όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης το κατάφερε.

Δεν είναι που δεν είναι οι σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας στα καλύτερά τους, αφού η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί το γνωστό «η Κύπρος κείται μακράν», ήλθε και ο υπουργός Ανάπτυξης να «ενημερώσει» τους Κύπριους (επειδή αυτός τα ξέρει όλα) ότι τα τεστ που τους κάνουν, είναι αναξιόπιστα, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι μαϊμού.

Κι’ όλα αυτά, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτα υψηλές τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ενώ στην Ελλάδα τα μοριακά τεστ κοστίζουν, βάσει του κυβερνητικού «πλαφόν», μέχρι 47 ευρώ, στην Κύπρο, όπου οι οικονομικές συνθήκες για τα νοικοκυριά είναι καλύτερες από αυτές της χώρας μας, η τιμή σε ορισμένα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία μάλιστα λειτουργούν και εδώ, κυμαίνονται στο ήμισυ.

Επειδή μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια, πληρώνουμε τα μοριακά τεστ πιο ακριβά από την Κύπρο

Κυπριακή αντίδραση

Οι δηλώσεις Άδωνι και οι αντιδράσεις της Λευκωσίας ήταν χτες πολύ ψηλά στα κυπριακά δελτία ειδήσεων.

Κάτι απολύτως αναμενόμενο. Πόσο μάλλον, αφού παρόμοιες δηλώσεις δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν την εύλογη ανησυχία των πολιτών, στην προκειμένη των Κυπρίων, που, όπως όλοι, δεν φτάνει που έχουν τον φόβο του κορονοϊού, έχουν και τον Άδωνι να τους λέει ό,τι του κατεβάζει η κούτρα του.

Μπροστά σε αυτή την αναταραχή που προκάλεσε, και προκειμένου η κυπριακή κυβέρνηση να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, ο υπουργός Υγείας της μεγαλονήσου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε τα εξής:

«1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Τα μάζεψε ο Άδωνις

Μετά τις αντιδράσεις του κυπριακού υπουργείου Υγείας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στον τίτλο της η κυπριακή εφημερίδα, Φιλελεύθερος, «Το … μάζεψε ο Άδωνης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε τα μοριακά τεστ στην Κύπρο ως χαμηλής αξιοπιστίας και ψεύτικα, έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για τα όσα δήλωσε, τονίζοντας ότι τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα.

Προηγουμένως, αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, «μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τοποθετήθηκε σχετικά με το νέο πλαφόν στα μοριακά τεστ PCR των 47 ευρώ αλλά και για τα μοριακά τεστ στην Κύπρο που κοστίζουν 20-25 ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε ως χαμηλής αξιοπιστίας τεστ και ψεύτικα.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που βασίζονται στα επίσημα τιμολόγια της Βιοϊατρικής Κύπρου και Αθηνών αποκάλυψαν ότι η Βιοϊατρική Αθηνών κοστολογεί 2,5 φορές ακριβότερα (60 ευρώ) τα μοριακά τεστ σε σχέση με τη Βιοϊατρική της Κύπρου (25 ευρώ).

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ σχετικά με την τιμή των μοριακών τεστ στην Κύπρο που ξεκινά από τα 25 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης αρχικά δήλωσε ότι αυτά είναι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν υπάρχουν.

Όμως ο δημοσιογράφος εξήγησε στον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η πληροφορία αυτή δεν έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, που νωρίτερα είχε μιλήσει στην ίδια εκπομπή.

Τότε, ο κ. Γεωργιάδης αλλάζοντας θέση είπε χαρακτηριστικά ότι «χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Τέλος, ανέφερε και τιμές σε άλλες χώρες, ώστε να δείξει τις διαφορές που προκύπτουν από τις συνθήκες της αγοράς σε κάθε χώρα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «στην Ουγγαρία έχει 120 ευρώ, στην Γερμανία 150. Στην κάθε χώρα υπάρχουν συνθήκες αγοράς. Και στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση, είναι από 20 έως 50 ευρώ».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.