Είναι η ηλικία το μοναδικό κριτήριο για την ανανέωση ενός κόμματος;

Το ερώτημα αυτό τέθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη νίκη του 42χρονου Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Και τέθηκε για να καταδείξει το πόσο λάθος είναι να αναλύουμε την πολιτική με βάση τις ηλικίες και όχι τις ιδέες, τις θέσεις, τις πολιτικές προοπτικές και τις διεξόδους που δίνει κάποιος στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Όχι ότι η ηλικιακή ανανέωση δεν είναι σημαντικό γεγονός για το πολιτικό σύστημα. Αλλά για δείτε τι πάθαμε με τον σαραντάρη πριν μερικά χρόνια Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη το φυσάμε και δεν κρυώνει. Κατέστρεψε τη χώρα αν και ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και είναι αυτός που διεκδικεί ξανά να μας κυβερνήσει προτού κλείσει τα 50.

Το ίδιο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η ορμή των εκλογών, το νέο που ευαγγελίζεται, η πολιτική συγκυρία ασφαλώς του δίνουν ένα αβαντάζ.

Όμως, κι αυτός θα κριθεί στο καμίνι της πολιτικής και της κοινωνίας και το νεαρό της ηλικίας του δεν είναι πάντοτε πλεονέκτημα.

Οι ιδέες πάνω απ’ όλα και απ’ όλους. Αλλά ας δούμε τι γίνεται για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία.

Θέλουμε ένα δεξιό – κεντροδεξιό κόμμα δεινοσαύρων και «πριγκίπων»;

Επιθυμούμε μια ζωή να πρωταγωνιστούν οι εκλεκτοί του συστήματος, των οικογενειών και των πολιτικών φατριών;

Θέλουμε πολιτικούς στη Νέα Δημοκρατία που τους βλέπουμε, 20, 30 και 40 χρόνια; Τι έχουν να προσφέρουν πλέον άνθρωποι που δοκιμάστηκαν, άλλοι πέτυχαν, άλλοι απέτυχαν και πλέον βρίσκονται στη δύση της πολιτικής τους καριέρας;

Όλα αυτά τα γράφουμε με αφορμή τις επόμενες εκλογές και το τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ψηφοδέλτια.

Οι επόμενες κάλπες δεν θα είναι μια βόλτα στη λιακάδα και χοροπηδήματα στα λιβάδια.

Όχι γιατί ο «πεθαμένος» Τσίπρας θα αναστηθεί ξαφνικά ή ο Ανδρουλάκης μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.

Αλλά γιατί βλέπουμε να έρχεται κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος όπως το 2012. Και τα κόμματα να μην μπορούν να πάρουν ούτε 20% και 25% με αποτέλεσμα να δούμε πολλές… πολιτικές ανωμαλίες.

Για να προλάβουμε τα χειρότερα το λέμε, για να μην αναστήσουμε τους πεθαμένους.

Η Νέα Δημοκρατία, παρά τα πολλά και σοβαρά λάθη που έχει κάνει, παρά τις σοβαρές και πολλές ιδεολογικές αστοχίες που έχει, και τα πίσω μπρος με το αν είναι δεξιό κόμμα ή «νέο ΠΑΣΟΚ» ή «νέο Ποτάμι», έχει μια χρυσή ευκαιρία.

Να… τελειώσει τον Τσίπρα, να τον στείλει πριν από τα 50 του χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Και αυτό θα το κάνει μόνο εφόσον μπορέσει να πείσει τον κόσμο ότι για τα επόμενα χρόνια η κεντροδεξιά στην Ελλάδα είναι κυρίαρχη, έχει νέες ιδέες και νέα πρόσωπα να παρουσιάσει, δεν εμφανίζει τάσεις… ιδεολογικής αυτοχειρίας, μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να δει τι γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης έχει πίσω του μια ομάδα και υποστηρικτές από την κοινωνία. Νέους ανθρώπους, 30 και 40 ετών, αυτοδημιούργητους, με τις δουλειές τους και την προσφορά τους στην κοινωνία, με επαφή με τους πολίτες κι όχι με το να είναι σε γυάλινους πύργους και σε οικογενειακά φέουδα.

Αυτό είναι το αβαντάζ του real νέου ΠΑΣΟΚ, κι όχι μόνο η ηλικιακή ανανέωση.

Τι έχει η ΝΔ από τα παραπάνω; Ελάχιστα. Οι υπουργοί έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία, ο πρωθυπουργός παίζει μόνος επικοινωνιακή μπάλα και θέλει να ελέγχει τα πάντα, ο «πύργος» του Μαξίμου έχει αραχνιάσει.

Νέο αίμα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα και στις οργανώσεις δεν μπαίνει στο σώμα της ΝΔ.

Άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν στο κόμμα και στην Ελλάδα μένουν στο περιθώριο γιατί μπροστά μπαίνουν οι γόνοι, οι «γαλαζοαίματοι», οι δημογέροντες και τα κομματόσκυλα.

Άρα λοιπόν, αν θέλουμε τη ΝΔ να κυριαρχεί πρέπει ο Μητσοτάκης να το στρίψει το καράβι. Να το πάει εκεί που δείχνει η παγκόσμια πυξίδα. Δηλαδή σε δεξιές πολιτικές τις οποίες όμως θα στηρίξουν και θα αναπτύξουν νέοι άνθρωποι κι όχι τα πολιτικά «πτώματα» που έχει στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Μια πρώτη, μεγάλη κίνηση που πρέπει να γίνει, και δεν σχετίζεται με το αν αυτός θα είναι παντοδύναμος, είναι η ανανέωση των ψηφοδελτίων.

Γιατί να μη φύγουν για παράδειγμα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί από τα ψηφοδέλτια; Και μόνοι τους οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς να δηλώσουν την αποχώρησή τους από την πολιτική για να αφήσουν το δρόμο σε νέους ανθρώπους;

Οι νεοδημοκράτες ξέρουν τι έχει προσφέρει ο ένας και ο άλλος, δεν χρειάζεται όμως να παραμένει το κόμμα αγκιστρωμένο στο παρελθόν.

Υπάρχουν άξια παιδιά που μπορούν να προσφέρουν, που μπορούν να μπολιάσουν τη ΝΔ με το νέο αίμα που χρειάζεται.

Ας μην αφήσουμε στους Πασόκους και στους Συριζαίους την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ας μην επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία να βγαίνουν μπροστά πολιτικοί από άλλα κόμματα που ευαγγελίζονται το νέο και που ενδεχομένως έχουν επαφή με την κοινωνία.

Η ΝΔ πάσχει από έλλειψη σύνδεσης των πολιτικών της με τους απλούς πολίτες. Αν καταφέρει να δώσει στον κόσμο νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, καθαρή ιδεολογική ταυτότητα, τότε θα είναι κυρίαρχη για χρόνια, απέναντι στους τελειωμένους και στους νεόγερους των άλλων κομμάτων.

Το θέμα είναι αν τολμά να το κάνει ο Μητσοτάκης κι αν έχουν πολιτική ενσυναίσθηση οι άλλοι. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα (πολιτικό εννοείται).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.