ΚΙΝΑΛ: Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Ανδρουλάκη και τα ερωτήματα – Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Έναν νέο παίκτη αποκτά από σήμερα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς όπως αναμενόταν από την προηγούμενη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ποσοστό κοντά στο 68% έναντι περίπου 32% του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Η συμμετοχή των 206.000 ψηφοφόρων στη χθεσινή ψηφοφορία, σε συνδυασμό με τους 270.000 της πρώτης Κυριακής, δείχνει ότι ο νέος αρχηγός έχει μια ισχυρή βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Δείχνει επίσης, ότι έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα είναι πολλά. Το πρώτο είναι να κάνει πράξη το τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία».

Το δεύτερο είναι να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που δείχνει να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως φάνηκε και στην κάλπη.

Το τρίτο στοίχημα είναι να κινηθεί ώστε να επαναφέρει τους ψηφοφόρους εκείνους που είτε «λοξοκοίταξαν» ή κινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΝΔ.

Βέβαια υπάρχουν και αρκετά ερωτήματα που δημιουργούνται, Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος; Θα επιστρέψουν παλιά στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α.; Πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου;

Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις με συνεργάτες του, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν σημαίνει «χυλός απόψεων και ιδεών» ή «πλαδαρή ομάδα που όλοι χωρούν».

Λένε ακόμη ότι θα επιδιώξει την επιστροφή στελεχών που θα βοηθήσουν στο να μεγαλώσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ θα επιχειρήσει την ένταξη στελεχών από άλλους χώρους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, στη «μάχη» επανατοποθέτησης του κόμματός του και της παράταξης που εκπροσωπεί στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.

Για ονόματα είναι ακόμα νωρίς, αλλά όσον αφορά στον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος μια βάσιμη πρόβλεψη είναι σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ότι ενώ παίζουν ονόματα όπως του Κώστα Σκανδαλίδη ή του Μιχάλη Κατρίνη, δυνατά παίζει και το όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11 το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία παράδοσης παραλαβής. Μετά πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, καθώς αυτή την εβδομάδα αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκπροσωπηθεί από έναν αρχηγό, δεδομένου ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας ή την Τρίτη θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος.

ΠΑΣΟΚ

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές τους, το βασικό σενάριο είναι ένα.

Ο ίδιος αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής έως το συνέδριο. Εκεί θα επιχειρήσει αναδιάταξη δυνάμεων, κατόπιν θα κινηθεί έως τις εθνικές εκλογές ως εσωκομματική αντιπολίτευση του νέου αρχηγού και τότε θα επαναπροσδιορίσει το τοπίο, ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ.

Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δείξει πώς θα χειριστεί τον ρόλο του σε Βρυξέλλες και Αθήνα ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και πώς θα χειριστεί το δίλημμα «με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Παπανδρέου - ΚΙΝΑΛ

Μια πρώτη γεύση θα υπάρξει την Πέμπτη, που ο κ. Ανδρουλάκης θα συμμετάσχει στην πρώτη του Σύνοδο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, εκεί όπου μετέχει ως παρατηρητής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι «αναγνώσεις» της νίκης Ανδρουλάκη από τα άλλα κόμματα

Διαφορετικές «αναγνώσεις» κάνουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου στο αποτέλεσμα της κάλπης για το ΚΙΝΑΛ αλλά και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του.

Στην πραγματικότητα όμως, με σχετική αμηχανία περιμένουν τις δικές του κινήσεις για να δουν τον ρόλο του στην πολιτική σκακιέρα και τις επιπτώσεις στον δικό τους σχεδιασμό.

«Υπεύθυνη κριτική» είναι… το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας να δείξει, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ότι προσδοκά έναν αξιόπιστο πολιτικό αντίπαλο και συνομιλητή, αλλά και να καλλιεργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που επιζητεί ποιοτικές προτάσεις. Στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημά του προς τον κ. Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός τον συνεχάρη και εξέφρασε την επιθυμία του να συζητήσουν από κοντά σύντομα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι εάν θα μπει στον «πάγο» η στρατηγική του για προοδευτική διακυβέρνηση. Η νέα αρχηγία στο ΚΙΝΑΛ ρευστοποιεί το αφήγημα εκ νέου και η Κουμουνδούρου θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Το βέβαιο είναι πως από σήμερα, που θα υπάρξει και επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, θα αρχίσει και η κλιμακούμενη πίεση από την Κουμουνδούρου.

«Ο Ανδρουλάκης θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση» σημείωναν χθες αργά το βράδυ κομματικές πηγές.

Το δε ΚΚΕ ήδη ξεκαθάρισε μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα πώς βλέπει τη νέα πολιτική εξέλιξη.

«Αν ο απλός κόσμος φτάνει μέχρι την κάλπη με την προσδοκία ότι αυτό το κόμμα μπορεί να αλλάξει στρατηγική, του λέμε πως θα διαψευστεί για ακόμη μια φορά οικτρά. Γιατί η αντιλαϊκή πολιτική δεν μεταλλάσσεται. Παραμένει αντιλαϊκή, αντεργατική» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Θεσσαλονίκη.

Για το ΜέΡΑ25 βασικός άξονας αντιπαράθεσης είναι το Μνημόνιο, η «χρεοδουλοπαροικία» και ποιος έχει ψηφίσει τα προγράμματα αυτά, άρα εγγράφει και το ΚΙΝΑΛ στις εν λόγω δυνάμεις του τόπου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.