Σε Ισραήλ και Ρωσία ο Κ. Μητσοτάκης – Την Τετάρτη το «ραντεβού» με Πούτιν

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενέργεια, τουρισμός και περιφερειακές εξελίξεις στο «μενού» της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Σότσι, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο  είχε συναντήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Α. Μάσλοβ στη «Ν»: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας

Σε συνέντευξή του σήμερα στη «Ναυτεμπορική» ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, επισήμανε πως η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, στο Σότσι, «θα πραγματοποιηθεί σε θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα». «Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ θετικά… Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην κοινή μας ευρωπαϊκή ήπειρο» σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς για την πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων ανέφερε ότι «μετά την περσινή πτώση λόγω περιορισμών της πανδημίας, στο εννεάμηνο του 2021 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε εντυπωσιακά – κατά 56%» και πως σταδιακά ανακάμπτουν οι τουριστικές ανταλλαγές, ενώ Ρώσοι πραγματοποιούν δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα στον τομέα των τουριστικών υποδομών αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.