«Κερκόπορτα» για είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ!

Τι προβλέπει νομοσχέδιο του Χατζηδάκη για την πρόσληψη μάνατζερ στον ασφαλιστικό φορέα

Έναν μήνα πριν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Ακολούθησε η έναρξη της ανάθεσης διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, και χθες παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο και έλαβε την έγκριση για να προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου στην ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο έχει ως προμετωπίδα την πρόσληψη ιδιωτών που θα αναλάβουν κομβικές θέσεις στον ασφαλιστικό φορέα.

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ εδράζονται σε οκτώ άξονες με κυριότερο την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών με τριετείς συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

Επίσης, θα καταρτιστεί νέο οργανόγραμμα, με νέα διαδικασία ανάδειξης διοικητή και υποδιοικητών, με επιλογή του υπουργού Εργασίας και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. (στο οποίο συμμετέχουν και οι «ενοχλητικοί» εκπρόσωποι των εργαζομένων) στον διοικητή, τους υποδιοικητές και τους γενικούς διευθυντές.

Ως σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να χαρακτηριστούν οι 500 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ), όταν αυτήν τη στιγμή από τον ΕΦΚΑ «λείπουν» τουλάχιστον 1.500, λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Ταυτόχρονα, καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, ο οποίοι θα τίθενται ανά γενική διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του φορέα, ενώ τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων που έχει ήδη θεσπιστεί. Προβλέπεται, επίσης, καταβολή πριμ συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.

Στον ΕΦΚΑ θα συσταθεί νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων, και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ αλλαγές θα γίνουν και σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες.

Η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα (αντί τριών μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί δύο μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου, με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

Εύλογες ανησυχίες προκαλούν οι πρωτοβουλίες του Κωστή Χατζηδάκη για τη θέσπιση ενός πιο ευέλικτου συστήματος προμηθειών, όπου, μεταξύ άλλων, εισάγεται εξαίρεση από τις διαδικασίες του ν. 4412/2016 για απλούστερες διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών, και καταργούνται οι διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ.

Συστήνεται, τέλος, εταιρία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, διαθέτει 400 ακίνητα σε όλην τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του1 δισ. ευρώ, και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.