Ο κύβος ερρίφθη: Η «λίστα Πέτσα» πάει… εξεταστική

Πέρασε με άνετη πλειοψηφία η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Στα σχοινιά» κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.

Μετά από μια εκρηκτική συζήτηση η Ολομέλεια αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω δημοσκοπήσεων και κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΜΕ, τις γνωστές δηλαδή «λίστες Πέτσα».

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε με άνετη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 142 θετικές ψήφους σε 299 ψηφίσαντες, γεγονός που αποτελεί σημαντική κοινοβουλευτική ήττα για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε απαιτούνταν 120 ψήφοι για να περάσει η συγκεκριμένη πρόταση.

Με την ίδια απόφαση της Βουλής ορίστηκε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και υποβολής του σχετικού πορίσματός της, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν 29 άτομα από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τον Χάρη Θεοχάρη να δυναμιτίζει σχεδόν με το «καλημέρα» τη συνεδρίαση, καθώς πριν καν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της αντιπρότασης του κόμματός του για διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης έως το 2015 και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών.

Ο Χάρης Θεοχάρης εισέπραξε την αποδοκιμασία από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συμφώνησαν να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης αλλά κάλεσαν τη Ν.Δ. να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Μετατρέψατε τη Δημοκρατία σε καθεστώς Όρμπαν-Κουρτς

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Έκανε λόγο για ένα συνοθύλευμα διαπλοκής, προπαγάνδας και αυταρχισμού μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας  και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παλέψει την πανδημία, θέλησε να εξαγοράσει την αλήθεια, μετατρέποντας μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς.

Βαρύ «κατηγορώ» και από τον Δ. Κουτσούμπα

Με σκληρά λόγια τοποθετήθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό.

«Δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν. Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας» είπε ενδεικτικά.

Πυρά Γεραπετρίτη χωρίς απαντήσεις επί της ουσίας

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού, προσβάλλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.