ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ Βουλή για τον προϋπολογισμό

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση Κόντε κατηγορώντας την ότι δέχτηκε να της υποβληθεί προϋπολογισμός από τις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να ψηφιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ιταλία να αποφύγει κυρώσεις για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ήδη εγκριθεί από την ιταλική Γερουσία, αλλά για να γίνει νόμος πρέπει πρέπει να ψηφιστεί και από την κάτω Βουλή.

Ενώ στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), αλλά και μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τη μελέτη και συζήτησή του.

Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος εκτόξευσε το κείμενο του προϋπολογισμού προς υφυπουργό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, και όπως φαίνεται σε όσα μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση, βουλευτές παραλίγο να έρθουν στα χέρια και να διακοπεί η διαδικασία.

Επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι παραβιάζονται δημοκρατικά δικαιώματα εξαιτίας την ανεπάρκειας χρόνου να συζητηθεί ενδελεχώς το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται αλλαγές που έχουν αποφασιστεί και επιβληθεί από τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Τζουζέπε Κόντε υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες, «αυτό είναι λάθος. Είναι ο προϋπολογισμός που εμείς πάντα θέλαμε».

Ανέφερε ότι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλη τη χώρα».

Μετά τα επεισόδια στο κοινοβούλιο, ενδέχεται να καθυστερήσει η αρχικά προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο ψηφοφορία και να διεξαχθεί την Κυριακή.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.