Τσίπρας: H καμπάνια για την πανδημία δεν είχε σκοπό να πείσει, αλλά να ελέγξει τα ΜΜΕ ο Μητσοτάκης

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα πανδημίας, ακρίβειας αλλά και για τους τακτικισμούς της στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha.

«Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και πού βρισκόμαστε. Δεν έχει συνειδητοποιήσει πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών. 1/3 στις οικογένειες δεν έχει να βγάλει το μήνα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που ο μισθός είναι καθηλωμένος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Η απάντηση του Μητσοτάκη ήταν 150 εκατ. που δεν έφταναν ούτε για ζήτω και δύο εβδομάδες μετά αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν το πακέτο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τη μη ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε για αύξηση στους μισθούς διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, γιατί έδωσε εφέτος μόνο 50 λεπτά όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 6%; Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Επειδή δε θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το συμφέρον των πολλών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ήταν μία πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει 40%, θα ήταν μείωση 30%. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Η κυβέρνηση το αρνείται επειδή θυμήθηκε εσχάτως ότι έχουμε 7% έλλειμμα. Τώρα το θυμήθηκε; Όταν πήρε το 1 δις. από τους συνταξιούχους για να καλύψει την τρύπα στα ταμεία δεν είχαμε έλλειμμα; Όταν εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Όταν μείωνε τη φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων; Όταν αγοράζει εξοπλιστικά 7 δισ ευρώ; Είναι δογματική πολιτική σε πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή».

«Ο Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λίστα Πέτσα και Opinion Poll, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα. «Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια, για την απόπειρα των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας με κρατικό χρήμα και για μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα. Ζητήσαμε να ελεγχθεί και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να ελεγχθεί».

«Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις. Δεν ανοίξαμε όταν το 2015 έπεσαν 24 μονάδες στο δημοψήφισμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση από τη στιγμή που καταθέσαμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και που όλα τα κόμματα είπαν ότι θα την υπερψηφίσουν, βρίσκεται σε ένα πανικό και ξεχνά όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας. Το μεγάλο ηθικό ζήτημα αντικατοπτρίζεται σε δύο λέξεις. Λίστα Πέτσα. Αυτές τις δύο λέξεις η κυβέρνηση δε θέλει κανείς να τις εκφωνεί» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ. Αντιθέτως κατηγορήθηκε επειδή θέλησε να εισπράξει χρήματα από ΜΜΕ προς το δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει δικογραφία στη Βουλή, έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για την εταιρεία με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε δύσκολη θέση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά διεύρυνση, τι θέλει; Να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Βεβαίως, να εξεταστεί. Έρχεται στη Βουλή και λέει να φτιαχτεί μία άλλη διατύπωση. Παρά το γεγονός ότι έχει πλειοψηφία στην επιτροπή δεν το αντέχει και θέλει μία ουδέτερη διατύπωση. Έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα».

«Κάθε εβδομάδα σχεδόν χάνεται ένα χωριό»

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία μικροπολιτική σκοπιμότητα στη στρατηγική του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε την ανησυχία του που χάνεται, όπως είπε, περίπου «ένα χωριό» κάθε εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, και παρ’ όλ αυτά η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι «παρακάμπτει τους επιστήμονες» και «εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας» για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο «να πείσει» τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να «αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης».

«Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική, «είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος».

«Κάτι φταίει και βρισκόμαστε τόσο χαμηλά σε επίπεδο εμβολιασμών και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων το τελευταίο διάστημα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και διερωτήθηκε πού η “Dream Team” (Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας κτλ).

Αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με Γαλλία

Σε ερώτηση για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία ανέφερε: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από το δόγμα ειρήνης ασφάλειας και σταθερότητας…Η Συμφωνία με την Γαλλία ήταν και δική μας επιδίωξη. Δεν το αρνούμαι. Αλλά είναι ετεροβαρής. Δίνουμε 7 δισ. και μία διασφάλιση ότι αν δεχθούμε επίθεση θα έχουμε συνδρομή δεν μας δίνει. Γιατί η τουρκική απειλή δεν είναι στο έδαφος αλλά στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Εμείς είπαμε ας έλθει μία επίσημη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά δικαιώματα η Γαλλία θα είναι δίπλα μας. Αντί γι αυτό ήλθε το αντίθετο ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τι σημαίνει αυτό ότι αν έλθουν τουρκικά ερευνητικά για έρευνες στα 7 μίλια, πχ στα όρια με της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν θα συνδράμει η Γαλλία αν έχουμε προκλήσεις». Ακολούθως θύμισε ότι «όταν ήταν πρωθυπουργός και είχε βγει το Μπαρμπαρός έξω από το Καστελόριζο. Γιατί δεν προχώρησε σε έρευνες; Δεν είχαμε Ραφάλ και Φρεγάτες, αλλά είχαμε αποφασιστικότητα και το πολεμικό ναυτικό ήταν εκεί. Αντίθετα όταν βγήκε το τουρκικό ερευνητικό έξω από την Κρήτη έλεγαν ότι το πήρε ο αέρας και έφθασε ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τον σύμβουλο του γιατί είπε ότι παραβιάστηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ερωτηθείς  τι θα κάνει ως πρωθυπουργός σε σχέση με τη συμφωνία απάντησε: «Το πρώτο που θα διεκδικήσω είναι ότι θα υπάρξει τοποθέτηση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο…Επίσης θα διεκδικήσω μία αναθεώρηση γιατί έχουμε φρεγάτες που κατασκευάζονται χωρίς συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Το τρίτο είναι ότι οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν καμία δουλειά στην υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ».

«Δεν θα κοροϊδέψω τον ελληνικό λαό, η δική μας η αντίληψη δεν είναι ότι θα βάλλω βέτο για την ενταξιακή προοπτική και μετά να λέει ότι θα τιμήσω την Συμφωνία που ήταν προδοτική» σημείωσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχόλιο για ΚΙΝΑΛ

Σχετικά με τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας αφού έδωσε τις ευχές του στην Φώφη Γεννηματά απάντησε: Ττην ώρα που υπάρχουν διεργασίες θα ήταν άκομψο και άκαιρο να εκφράσω θέση και να εκληφθεί σαν επιλογή κάποιου υποψηφίου… Αυτό που μπορώ να πω είναι να υπάρξει την επόμενη ημέρα της εκλογής η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης»

«Ο Μητσοτάκης βλέπει την κατάρρευση να έρχεται»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα: «Ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται. Όσο πάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πάμε ολοταχώς στο δεύτερο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.