Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις και τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν η καμπάνια ενημέρωσης και τα χρήματα που δόθηκαν γι’ αυτήν αλλά και η Εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρώτησε: «Δεν έχετε ευθύνη για το ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες; Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περιορισμένα μέσα που έχει (την Αυγή και το «Στο κόκκινο»), κάνει καμπάνια, αλλά δεν διαθέτει 41 εκατ. ευρώ που μοιράσατε εσείς…  Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη. Εσείς δεν λέγατε στο τέλος του 2020 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία, γιατί το μίλι έγινε ατέλειωτος Γολγοθάς; Δεν έχετε καμία ευθύνη;».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συνέχισε τη δευτερολογία του λέγοντας ότι «μας ρωτήσατε εάν έπρεπε να κάνετε καμπάνια και εάν ήταν σωστό ή λάθος. Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν κάνατε καμπάνια. Εσείς βρήκατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων για να μην μιλάει κανείς. Για να φτιάξετε και να χτίσετε το καθεστώς σας αυτό κάνατε. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να ελέγξετε πλήρως την πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «είστε ο πρώτος διδάξας. Ο κ. Κουρτς στην Αυστρία ήταν ένα μαθητούδι δίπλα σας. Όταν με περισσό θράσος ο Κουρτς έκανε εκδηλώσεις για να τον βραβεύσουν για την ελευθερία στα ΜΜΕ, κάλεσε εσάς για να μιλήσετε» και συμπλήρωσε:

«Θα τα πούμε όλα στην Εξεταστική Επιτροπή που για πρώτη φορά θα συσταθεί με τις ψήφους και την έγκριση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα κατά 99% σε φιλοκυβερνητικά μέσα και μόλις το 1% σε κάποια αντιπολιτευόμενα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν και το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δεν φταίνε μόνο οι παλινωδίες σας, αλλά ότι χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της Περιφέρειας να λένε ψευδείς ειδήσεις και να διάφορες ανοησίες. Εσείς μέσω της λίστας Πέτσα που είναι λίστα Μητσοτάκη – ο άνθρωπος αυτοφωράκιας ήταν- τους χρηματοδοτούσατε. Γιατί δώσατε 20.000 ευρώ στο Βεργίνα TV, το κανάλι του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη, όπου παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σόρος και Γκέιτς προσπαθούν να επιβάλουν τον εμβολιασμό για να βγάλουν δισεκατομμύρια; Γιατί και με ποια κριτήρια χρηματοδοτήσατε κανάλια στην Περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και εμβολιασμού. Τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό;».

Δείτε την αναφορά για τις χρηματοδοτήσεις μετά το 12.44′

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απάντηση για την ενημερωτική καμπάνια έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ΜΜΕ πράγματι προβάλλουν λόγο ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το ΕΣΡ έχει δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλει πρόστιμα σε Μέσα τα οποία μπορεί να πήραν χρηματοδότηση γιατί όλοι πήραν, αλλά επιβλήθηκαν πρόστιμα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει». Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχετικό θέμα είπε:

«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει καμία 300αρια δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκα Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία να συσταθεί μία εξεταστική που θα ερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Δείτε την απάντηση στο -6.30′

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.