Η ΝΔ έπεσε «θύμα» της αναθεώρησης του Συντάγματος που έκανε

Η εξεταστική για τη λίστα Πέτσα και το παρασκήνιο

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Πριν λίγες μέρες έγραψα ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι εξεταστική επιτροπή θα γίνει μόνο αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να ελέγξει τον εαυτό του. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 εδ. α΄ του άρθρου 68 του Συντάγματος, αυτό είναι απόλυτα ορθό.

Κατά την τελευταία όμως αναθεώρηση του Συντάγματος που έκανε η ΝΔ και θέλοντας να εμφανιστεί ότι δίνει τάχα δικαιώματα στην ελάσσονα αντιπολίτευση (στα μικρότερα δηλαδή κόμματα) εισήγαγε νέο εδάφιο γ΄ στην πιο πάνω παράγραφο όπου όρισε ότι: «Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».

Στη χθεσινή λοιπόν διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τέθηκε το θέμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθόσον διαπίστωσε ότι έχει πέσει πολλαπλώς «θύμα» της ανωτέρω αναθεώρησης που έκανε. Συγκεκριμένα, όταν έκανε την αναθεώρηση δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με αποτέλεσμα τώρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εισάγεται με το ανωτέρω γ΄ εδάφιο (δηλαδή σαν ελάσσονα αντιπολίτευση) όπου απαιτούνται τουλάχιστον 10 υπογραφές βουλευτών για την κατάθεση της πρότασης και ψήφο τουλάχιστον 120 βουλευτών για την έγκρισή της, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας και όχι με εκείνη του α΄ εδαφίου όπου απαιτείται υπογραφή από τουλάχιστον 60 βουλευτές και έγκρισή της από την πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 βουλευτές.

Μετά τα πιο πάνω και επειδή το Σύνταγμα δεν κάνει καμία διάκριση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (η μόνη που είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή), θα εγκριθεί εφόσον φυσικά την υπερψηφίσουν τουλάχιστον 120 βουλευτές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας πιθανολόγησε ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή. Όμως αναβλήθηκε η οριστική απόφαση για την διάσκεψη της επόμενης Πέμπτης, προφανώς για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση και να δει τι θα κάνει από την πλευρά της.

Το κακό όμως που κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τελικά καταχράται του δικαιώματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού ουσιαστικά «καίει» τη μία από τις δύο εξεταστικές επιτροπές που δικαιούται αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (η Ελληνική Λύση) έχει καταθέσει ήδη δύο προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (για τις Πρέσπες και το Μάτι) και επομένως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «καίει» ήδη τη μία από τις δύο, εφόσον υπερψηφιστεί. Στο σημείο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν φέρνει τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης προς συζήτηση, καθόσον φέρεται να πιθανολογεί ότι δεν πρόκειται να τις υπερψηφίσουν 120 βουλευτές. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, καθόσον κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασισθεί έπειτα από μια δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση με πραγματικούς ισχυρισμούς και κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων. Προφανώς η κυβέρνηση εδώ φοβάται το πολιτικό κόστος από τη δημόσια συζήτηση και την από μέρους της καταψήφιση των προτάσεων αυτών. Και εδώ λοιπόν η κυβέρνηση έπεσε και πάλι «θύμα» της δικής της αναθεώρησης του Συντάγματος, που τώρα όμως την «αγνοεί».

Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να σκοπεύει να περάσει στην αντεπίθεση, διευρύνοντας το χρόνο έρευνας προς το παρελθόν, στα χρόνια δηλαδή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα το κάνει αυτό. Θα καταθέσει δική της πρόταση ή θα προκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί τη δική της πρόταση και να αποσύρει τη δική του;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχτεί να αποσύρει την πρότασή του, τότε τουλάχιστον αυτή θα εγκριθεί με την ψήφο το λιγότερο 120 βουλευτών. Αν όμως καταθέσει πρόταση και η ΝΔ τότε θα υπερψηφιστεί προφανώς και αυτή παράλληλα, όμως κανείς πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κατηγορηθεί, καθόσον ήδη έχει επέλθει παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το προϊσχύσαν άρθρο 86 του Συντάγματος. Εκτός φυσικά και αν προκύψουν «ειδικά» εγκλήματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.