Στην κυβέρνηση ψάχνουν απεγνωσμένα μέτρα για ανάσχεση της ακρίβειας

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που θα καταστήσουν πανάκριβη τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών τους επόμενους μήνες.

Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης σε φόρους και εισφορές, ενώ σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για παρεμβάσεις στο «βαρύ» μέτωπο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αναμένεται εκτόξευση των τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο. Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως τα μέτρα για το ρεύμα θα έχουν στόχευση τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι ένα κομμάτι της λεγόμενης μεσαίας τάξης θα κληθεί (και πάλι) να πληρώσει το «μάρμαρο» της ακρίβειας.

Οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών, ενώ φαίνεται πως οι ανατιμήσεις θα ροκανίσουν και την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις έμμεσες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της εισαγωγής του χαμηλού συντελεστή 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»:

  • η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα
  • η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ απομένει μια νέα μείωση της τάξεως της 1,1 ποσοστιαίας μονάδας, προκειμένου η ελάφρυνση να αγγίζει συνολικά τις 5 μονάδες έως το 2023
  • η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και απομένει μία ακόμα μείωση στο 20% το 2023, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.

Καταλύτης τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Από το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2021 θα είναι πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του έτους το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 3,6%, ενώ η Κομισιόν 4,3%.

Ωστόσο, υπάρχουν οίκοι αξιολόγησης που εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό που μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 5%. Εφόσον επιβεβαιωθεί κάποια από τις αισιόδοξες προβλέψεις, τότε θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και θα μπορεί να διευρυνθεί το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείξουν ότι υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, το «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να περιέχει και επιπλέον μέτρα, όπως:

  • τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%
  • την κατάργηση ή μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ
  • κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e-δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής
  • τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%
  • τη μείωση κατά 50% ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις
  • επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο
  • μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% τα επόμενα χρόνια

Αυξήσεις – «φωτιά» σε είδη πρώτης ανάγκης

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει στις 10 Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία θα δείξουν το μέγεθος των αυξήσεων. Πανάκριβες έχουν γίνει οι μετακινήσεις, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί σχεδόν 30%, ενώ οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να μετακινηθούν με τα ιδιωτικά τους οχήματα, λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με φόντο τον κορωνοϊό.

Τον Ιούλιο είχαν βρεθεί στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια και οι πατάτες. Αυτές οι αυξήσεις όχι μόνο έχουν μηδενίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αλλά για να καλυφθεί η διαφορά απαιτείται μια τεράστια άνοδος στις απολαβές των εργαζομένων, η οποία δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί.

Το πλήγμα για τους εργαζομένους γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που η αύξηση των 13 ευρώ για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό, η οποία κινείται στα όρια της φτώχειας, δεν θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση ακόμα και στις τιμές των ενοικίων, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη από την Πρωτοχρονιά του 2022, όταν και θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι νέες τιμές θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθωμάτων, καθώς σε πολλές περιοχές θα αυξηθούν οι αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αυξημένα ενοίκια.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.