Η άγρια κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη το 2019 για τον Αποστολάκη

Το όνομα – έκπληξη στη νέα κυβέρνηση προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Σχετικά με τον κ. Αποστολάκη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι “ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019”

“Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και εν συνεχεία υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη το 2019 όμως, είχε πυροδοτήσει μια άγρια κόντρα στη Βουλή μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποστολάκη Κυβέρνηση

Ο καβγάς για τον Αποστολάκη και η αναφορά στη δικτατορία

Ήταν 15 Ιανουαρίου του 2019 και στη Βουλή ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Ακολούθησε άγριος καβγάς ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη ως νέου υπουργού Άμυνας.

Η φράση που είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του ότι “ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας”, προσθέτοντας ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας), προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

“Καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και όχι βέβαια στο υπουργείο Άμυνας. Εσείς, κάνατε κάτι αδιανόητο. Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στις 21 Απριλίου 1967”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και του Νίκου Κοτζιά που διαμαρτυρήθηκαν.

“Γιατί ενοχλείστε από μια ιστορική αλήθεια; Ηρεμήστε κ. Φίλη έχετε αποκτήσει το ίδιο χρώμα με το πουλόβερ σας. Μην κοκκινίζετε τόσο πολύ” σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Εσείς κ. Κοτζιά γιατί φωνάζετε; Εσάς έδιωξαν από την κυβέρνηση για χάρη του κ. Καμμένου. Γιατί εκνευρίζεστε; Αλλά βέβαια για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα” είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

“Να το ξέρετε κύριε Τσίπρα όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες αυτή την φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κουρουμπλή, αυτή τη φορά ο οποίος φώναξε από τα έδρανα για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της ΝΔ “εσείς κ. Κουρουμπλή τα λέτε αυτά; Τώρα μιλάει το νέο. Να το χαίρεστε το νέο σας κ. Τσίπρα”.

“Περίμενα να διαμαρτυρηθεί όταν μιλούσα για πολιτικούς γυρολόγους, αλλά διαμαρτυρήθηκε τώρα” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε και τη σύγκριση που έκανε με την τοποθέτηση την περίοδο της Χούντας του τότε ΑΓΕΕΘΑ Σπαντιδάκη στη θέση του υπουργού.

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλο ατόπημα. Ήταν μεγάλη προσβολή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, η σύγκριση που έκανε. Σας καλώ να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καμία κυβέρνηση δεν παραβίασε τον νόμο της διάκρισης της στρατιωτικής με την πολιτική ηγεσία. «Μην μου κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο και μη μου κάνετε υποδείξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να του πει «πόσο στοίχισε το σόου Καμμένου με το ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.