O «χρησμός» Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό και οι ευθύνες για τις φωτιές

Μια λακωνική απάντηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Μου κάνετε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω», αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα εάν η πολιτική ευθύνη θα αποδοθεί στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Αυτές οι έντεκα λέξεις αναζωπυρώνουν τα σενάρια για αποφάσεις που δρομολογούνται αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού που έχει σημάνει για τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων δεκαετίων.

Φαίνεται από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ότι το θέμα του ανασχηματισμού αποτελεί μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν με φόντο τις επιταγές της συγκυρίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε διακριτή αναφορά στην αναδιάταξη δυνάμεων που ήδη έχει συντελεστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, περιέγραψε επιγραμματικά αλλαγές στις οποίες έχει κατασταλάξει και επηρεάζουν οριζόντια δομές και λειτουργίες της κρατικής μηχανής. Εξήγγειλε την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου, που θα αναλάβει το βαρύ χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η διοικητική μετακόμιση των δασαρχείων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την άλλη ο πρωθυπουργικός χρησμός, επιδέχεται ερμηνειών αναφορικά με τα πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών για τους ενδεχομένως λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: «Είπα με σαφήνεια ότι οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης, σίγουρα όχι την ώρα της μάχης» ανέφερε από την αφετηρία σχεδόν της δίωρης «ανάκρισής» του. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τουλάχιστον επτά φορές το όνομα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, και παρέπεμψε στα στοιχεία με τα οποία ο Νίκος Χαρδαλιάς αντέκρουσε την κριτική για τα επιχειρησιακά ζητήματα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιδοκίμασε με ευκρίνεια τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: είπε Ο ρόλος ενός Υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει. Όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει, διότι αυτή δεν είναι δουλειά του Υπουργού, είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Και πιστεύω ότι αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι με τον τρόπο μας. Άρα, νομίζω το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας, είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Και προτιμώ έναν Υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

Στον αντίποδα όμως ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μπαίνει αρνητικό πρόσημο στη διαχείριση της αναζωπύρωσης στην Βαρυμπόμπη, που αποδιοργάνωσε την επιχείρηση κατάσβεσης στα υπόλοιπα μέτωπα: «Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη μεγάλωσε, μας στέρησε εναέρια μέσα από την Εύβοια και από τις άλλες πυρκαγιές και μπήκαμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και νομίζω ότι πρέπει να την αποτυπώσουμε με πολύ αντικειμενικό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κλιματικό νόμο αλλά και ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο, που έχει οριστεί επικεφαλής της επιτροπής που θα τρέξει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.