Φιάσκο η προσπάθεια «εξαγοράς» των νέων για το εμβόλιο: Δεν προσφέρθηκε ούτε το 20%! – Σε πανικό το Μαξίμου

Σε πανικό βρίσκεται το Μαξίμου, το οποίο προσπάθησε να εξαγοράσει τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών, ενόψει και εκλογών, παρόλα αυτά η προσπάθεια αυτή της έχει γυρίσει μπούμερανγκ. 

Ο λόγος είναι πως ελάχιστοι νέοι έχουν μέχρι στιγμής προσφερθεί, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί με μια δόση το 24% των νέων 18 έως 25 ετών, ενώ μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 29%. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ούτε το 20% των νέων δεν εξαγοράστηκε από την κυβέρνηση, καθώς την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο με τα 150 ευρώ το ποσοστό σε εμβολιασμένους νέους ανερχόταν σε 11% και μαζί με τα ραντεβού πλησίαζε το 15%. 

Προφανώς και πλέον ελάχιστοι θα είναι οι νέοι που θα κλείσουν ραντεβού εξαιτίας των 150 ευρώ, καθώς το μέτρο έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο εβδομάδες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε ανακοινώσει με άλλο ύφος το μέτρο των 150 ευρώ, έχοντας μαζί του αρκετούς υπουργούς, δίνοντας έναν πιο «ευχάριστο» τόνο στις ανακοινώσεις. Παρόλα αυτά χθες επιλέχθηκε το κλασσικό διάγγελμα το οποίο έγινε με αυστηρό ύφος.

Όσον αφορά το μέτρο εξαγοράς των νέων και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα… ο λόγος είναι περισσότερο εκλογικός και λιγότερο υγειονομικός, καθώς η ΝΔ βλέπει πως υπάρχει «τρύπα» στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 34.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα της Μetron Αnalysis την άνοιξη το 69% θεωρούσε άδικη την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και το 63% δεν την εμπιστευόταν στη διαχείριση κρίσεων. Εξάλλου, οι νέοι ηλικίας 17-24 προτίμησαν στις εκλογές του 2019 σε ποσοστό 38% τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 30,4% τη ΝΔ.

Όπως σας είχε αποκαλύψει το pronews.gr από τον περασμένο Απρίλιο οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έψαχναν να βρουν τρόπο να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους νέους και είχαν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για επιδόματα μέχρι και 500 ευρώ (voucher) για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και επιδότηση εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά, μουσεία και τουρισμό. Όπως προκύπτει, τα 150 ευρώ είναι μέρος εκείνου του σχεδίου και όχι κίνητρο ή επιβράβευση για εμβολιασμό, όπως ψευδώς και παραπλανητικά το παρουσιάζουν τώρα (ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2017, χαρακτήριζε «φιλοδώρημα και λαϊκισμό» το επίδομα των 400 ευρώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους νέους ανέργους!).

Έξι οι λόγοι της αρνητικής στάσης

Οι λόγοι της αρνητικής στάσης των νέων είναι πολλοί και πολύ ουσιαστικοί, γιατί έχουν να κάνουν με την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στην κυβέρνηση για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους. Ας τους δούμε αναλυτικά:

  1. Κατ’ αρχάς, είναι η ανεργία των νέων, που στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat, έφτασε στο 38,2%, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Δεύτερη είναι η Ισπανία με 36,9%. Ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, η ανεργία των νέων έφτανε στο 49,8%. Μειώθηκε λόγω της άρσης της καραντίνας και του ανοίγματος των εποχικών εργασιών, αλλά είναι πάλι πολύ ψηλά, όπως και η απογοήτευση και ο θυμός των νέων, που δεν βλέπουν θέσεις εργασίας με προοπτική. Αν συνυπολογιστούν και οι υποαπασχολούμενοι ή οι εποχικά εργαζόμενοι, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική.Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) τον Μάιο του 2021 ήταν 17,3% στην Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και μετά, υποσχέθηκε «πολλές και καλές δουλειές», αλλά κανείς δεν τις είδε ακόμα, ενώ η κυβέρνησή του δεν μπόρεσε να περιορίσει αποτελεσματικά την ανεργία των νέων ή, τουλάχιστον, να τους δώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική μετά και την ολοκλήρωση της πολιτικής των Μνημονίων.
  2. Με τον εργασιακό νόμο έκανε το ακριβώς αντίθετο, καθώς δεν ευνοεί τους άνεργους νέους να βρουν δουλειά, αλλά ούτε αυτούς που εργάζονται να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Ο νέος νόμος κρατά καθηλωμένους χαμηλά τους μισθούς, το ίδιο και την αμοιβή των υπερωριών, που σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης μπορεί να την πληρώσει με ρεπό!Εάν η κυβέρνηση είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τους νέους εργαζομένους, θα πίεζε τους εργοδότες για αύξηση του κατώτατου μισθού ή θα νομοθετούσε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και κυρίως θα ενθάρρυνε τους εργοδότες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  3. Η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 20.000-30.000 δεν πέρασε απαρατήρητη από τους σημερινούς 18άρηδες, οι οποίοι, παρότι είχαν μια διετία δύσκολης φοίτησης λόγω του κορωνοϊού, είδαν την κυβέρνηση να τους τιμωρεί χωρίς λόγο και αιτία, να τους στερεί το δικαίωμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να τους στέλνει σε ιδιωτικές σχολές και κολέγια αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως ή και στο εξωτερικό.Επίσης, ο περιορισμός του χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ σε μόνο δύο επιπλέον χρόνια (4+2) λειτουργεί αρνητικά και εις βάρος των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάζονται να δουλεύουν και να καθυστερούν τις σπουδές τους.
  4. Στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό σχεδόν διπλασιάστηκε. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να υπολογισθεί, καθώς άλλες έρευνες μιλούν για 200.000-250.000 και άλλες για 450.000-500.000.Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί είναι μεγάλοι, όταν πρόκειται για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Η συντριπτική πλεινότητα είναι γιατροί και μηχανικοί, καθώς στους συγκεκριμένους τομείς η ζήτηση στο εξωτερικό είναι μεγάλη, ενώ στο εσωτερικό εξαιρετικά περιορισμένη. Η κυβέρνηση δεν έχει άμεση ευθύνη γι’ αυτό, αλλά δεν έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάσχεσης αυτού του κύματος φυγής.
  5. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18-34 (69,4%) ζουν με τους γονείς τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην 6η θέση σε λίστα με 35 ευρωπαϊκές χώρες (στοιχεία του 2019). Το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60,7%, ενώ το 2016 ήταν 66%. Η σταδιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια της κρίσης δείχνει την αδυναμία των νέων να ανοίξουν δικό τους σπίτι, λόγω της ανεργίας ή και των χαμηλών μισθών.
  6. Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους νέους σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τους θεωρεί υπεύθυνους για τη διασπορά του κορωνοϊού, πότε με τις πλατείες, πότε με τα πάρτι, και τους παρουσιάζει ως ανώριμους και ανεύθυνους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η διασκέδαση νέων ανθρώπων, και έχει χαρακτηρίσει ανεύθυνη τη συμπεριφορά τους! Ακόμα και τώρα, με τη νέα έξαρση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, στους νέους ρίχνει πάλι το φταίξιμο, αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.