Τσίπρας: Μάχη για να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

«Σήμερα που ξανανταμώνουμε, έχω την αίσθηση πως είναι σαν να κάνουμε μια νέα αρχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας την συνεδρίαση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημείωσε ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη πρέπει να είναι μια «νέα αρχή για το κόμμα μας, η απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό, η απαρχή μιας μάχης με μοναδικό στόχο που σας καλώ να συνομολογήσουμε σήμερα: να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», «την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική», παντού μέσα στην κοινωνία και στην κάλπη των εκλογών, όπως είπε, «όποτε κι αν αυτές στηθούν και δεν θα αργήσει η ώρα». Αυτό «για να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι τα όπλα για να γίνει αυτό είναι «το πρόγραμμα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας». Την κατηγόρησε για αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα μέσα στην πανδημία, αντιφάσεις, παλινωδίες, ψέματα, αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, «καταστροφική διαχείριση, από έναν πρωθυπουργό που αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς τον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για: πρωτοφανή αυταρχισμό, lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες, απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, μίσος για τη νέα γενιά «με τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν πελατεία των κολεγίων, με την κατάργηση του 8ωρου, με τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας, με την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους, λες και εξαγοράζεται η στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του εμβολιασμού, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να στηρίζουμε».

Υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα «έχει ακόμα χειρότερα. Όπως είπε: «εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια. Έχει τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που πατούσε ξανά γερά στα πόδια της και τη γύρισαν δέκα χρόνια πίσω και πως γι’ αυτό γνωρίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να επικρατήσει παντού η απογοήτευση και ο διχασμός». Μίλησε για «καθεστωτική δυστοπία» που δεν αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα, για να υπογραμμίσει ότι «η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και η κυβέρνηση αυτή -είναι καθήκον μας- πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

Δικαιοσύνη στην Εργασία:
• Επαναφορά του 8ωρου
• Επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
• Κατάργηση της υπερεργασίας
• 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο την επέκταση του.
Δικαιοσύνη στην Οικονομία:
• Ολιστικό σχέδιο για το θεμελιακό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους
•Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
• Άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος.
• Πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.
• Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας
• Άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις διοικήσεις των τραπεζών, δεν είμαστε πια στα μνημόνια. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Δικαιοσύνη με το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας:
• Άμεση πρόσληψη 15.000 μόνιμων υγειονομικών
• Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου και εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€, για να σταματήσει η διαρροή επιστημονικού προσωπικού.
• Τριπλασιασμός δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.
• Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
• Πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Δικαιοσύνη στην Παιδεία:
• κατάργηση του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θέτει εκτός το 1/3 των εισακτέων για να τους δώσει βορά στα ιδιωτικά κολέγια.
• Ελεύθερη εισαγωγή σε απόφοιτους εσπερινών λυκείων
• Ενίσχυση ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης.
Δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης με μια Πράσινη Επανάσταση:
• Θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.
• Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού
• Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
• Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Για την αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση:
• τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,
• τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών,
• την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους,
• Το 50% των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.
• ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας
– Καθημερινό μας χρέος είναι να αναδείξουμε την πιο βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
– Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε για να αλλάξουμε τη χώρα μας, να δώσουμε ξανά προοπτική. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε.
– Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για Προοδευτική Κυβέρνηση που θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες. Καθαρά λόγια, χωρίς σχέδια, με καθαρό πρόγραμμα.
Οι πολίτες να ξέρουν ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, την επόμενη μέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση, μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα κλείσει την παρένθεση της παρακμής
– Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ανέδειξε η ανάγκη ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και αυτή η ανάγκη δεν σβήνει. Δεν έχουν βαρεθεί ακόμα να μας υποτιμούν. Θα τους αποδείξουμε ξανά το μεγάλο τους λάθος
– Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που να στοχοποίησε τόσο τις νέες και τους νέους. Για τη σημερινή κυβέρνηση οι νέοι είναι Υπερμεταδότες στην πανδημία, παραβατικοί στις πλατείες, τεμπέληδες στα θρανία, αργόσχολοι στη δουλειά
– Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανέδειξε κάποιο κέντρο διαπλοκής ή εξουσίας αλλά η ανάγκη ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια, και αυτή η ανάγκη δεν σβήνει
– Να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από το μικρόκοσμο της οθόνης, του πληκτρολογίου και της τεχνητής εσωστρέφειας
-Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε σήμερα για ένα και μόνο λόγο: Γιατί είναι η αριστερά που δε φοβήθηκε την ευθύνη. Η αριστερά που κυβέρνησε, η αριστερά που νίκησε την αυταρχική δεξιά και σήμερα μπορεί και πάλι να κερδίσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αλαζονική δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος.
– Η προϋπόθεση, λοιπόν, της νίκης μας στις εκλογές, είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας.Να χωρά πολλούς και πολλές, τα θέλω, τις ιδέες, τις ικανότητες και την όρεξη τους για δουλειά
– Οφείλουμε όλοι μας να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία αλλά και την ενότητα στη βούληση και τη δράση.
– Ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό, στραμμένο στον αντίπαλο, όχι στον εαυτό του. Σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό, όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Αυτό είναι το κόμμα που θα βγει νικητής στις επόμενες εκλογές.

Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογές είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται η επικοινωνιακή μηχανή της ΝΔ. Δεν την αφορούν ούτε τα προβλήματα της κοινωνίας, ούτε η πανδημία, ούτε η οικονομία, ούτε ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η αντιμετώπιση και εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ.
– Τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές. Με τα προγραμματικά μας εφόδια, τις αρχές και τις επεξεργασίες μας. Που πρέπει την επομένη της συνδιάσκεψης να γίνουν κτήμα όλων των μελών, να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τη βάση του κόμματος ανοιχτά και δημοκρατικά.
– Έχουμε ευθύνη και είναι βαριά. Για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη. Ευθύνη απέναντι στο λαό. Τις νέες και τους νέους. Τους εργαζόμενους. Τη μεσαία τάξη. Τους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού. Γι’ αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους από την πανδημία. Γι’ αυτούς που έσωζαν ζωές και κράτησαν το ΕΣΥ στα πόδια του. Γι’ αυτούς που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτούς που θέλουν να ζήσουν μαζί και να κάνουν οικογένεια αλλά φοβούνται για το μέλλον.
– Όποτε και αν αναγκαστεί να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης, οι εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του και να φύγει η πιο αυταρχική δεξιά. Είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε μια καλύτερη χώρα, για μια καλύτερη ζωή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.