Οι πρωταγωνιστές της συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis

Aπό τη Μαρία Παναγιώτου

Αναμένεται να συμπαρασύρει ολοκληρωτικά τον χάρτινο πύργο με την επιγραφή «πολιτική σκευωρία», που χτίστηκε με ταχυδακτυλουργικά κόλπα πάνω σε μια προανακριτική επιτροπή με στόχο την οπτική παραπλάνηση του κοινού για ένα σκάνδαλο μεγατόνων, όπως είναι αυτό της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, συν ένα ακόμη: αυτό της «λίστας Λαγκάρντ».

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να ξαναδούμε με προσοχή, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, όλα τα πρόσωπα της προανακριτικής που έβαλαν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια συγκάλυψης…

Πρόσωπο «κλειδί»

Ιωάννης Αγγελής

Είναι το πρόσωπο «κλειδί», που χρησιμοποιήθηκε για να εκκινήσει η διαδικασία της παραπλάνησης μέσω μιας διαρροής, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, σε κυριακάτικη εφημερίδα. Αλλά και μέσω του αιτήματός του, την ίδια περίοδο, να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που στρέφονταν κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου), με την αιτιολογία πως έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Μηνύσεις που είχε βάλει στο αρχείο ο ίδιος ο κ. Αγγελής.

Υπονόησε την ύπαρξη ενός «Ρασπούτιν» πίσω από το σκάνδαλο Novartis, χωρίς να κατονομάσει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο πίσω από το ψευδώνυμο. Η απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξής του, την περασμένη Δευτέρα, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, έπειτα από τις αναφορές της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ειδικά για το περιστατικό της Βιένης, είναι πλέον γεγονός και καταρρίπτει τη ρητορική του.

Στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμα το πόρισμα και το παραπεμπτικό του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου για τις πειθαρχικές ευθύνες του κ. Αγγελή, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», είναι καταπέλτης, καθώς διαπιστώνει σειρά πειθαρχικών αδικημάτων την περίοδο της εποπτείας του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Είναι πιθανό, μάλιστα, ο κ. Πικραμένος να έχει ζητήσει την αργία ή και την απόλυσή του.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της δίωξης, ο κ. Αγγελής επιχείρησε δημόσια και απροκάλυπτα παρέμβαση του υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα ειδικώς για το πόρισμα που κείται στο υπουργείο. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό και δημοσιοποίησε στον Τύπο, ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, το άρθρο 20 του Συντάγματος, που προβλέπει την ακρόαση κάθε ενδιαφερομένου πριν από την άσκηση διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

Φυσικά, ο κ. Αγγελής έχει ήδη απολαύσει τη χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος στη διάρκεια της έρευνας. Επομένως, η επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα είναι πιθανόν να αποκαλύπτει την ύπαρξη κάποιας συμφωνίας με την κυβερνητική-πολιτική εξουσία, την οποία ο κ. Αγγελής προσπαθεί να υπενθυμίζει δημόσια ώστε να εξασφαλίσει την τήρησή της.

Εναντίον του εκκρεμούν ακόμα οι έρευνες που εκκίνησαν μετά το εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος εξέτασε το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας και εν τέλει, κατέληξε στο συμπέρασμα πως έχουν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις οι εμπνευστές αυτού του σεναρίου. Ενα αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού ίσως να ήταν χρήσιμο σε αυτή τη φάση, προκειμένου να φωτιστούν ακόμη περισσότερο όλες οι πτυχές της σκανδαλώδους συνάντησης στη Βιένη, που άφησε εμβρόντητους τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο «καταγραφέας»

Σάμπυ Μιωνής

Στην αρχή της έρευνας για τη συμμετοχή του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ», ήδη από το 2012, αμύνθηκε χρησιμοποιώντας τη ρητορική περί αντισημιτικού πολέμου. Ως κεντρικό πρόσωπο στο σενάριό του τοποθέτησε τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης και κλίματος, δεν άλλαξε ρητορική, αλλά πρωταγωνιστές.

Καταθέτει στην προανακριτική, τοποθετώντας στο κάδρο του σεναρίου του τον κ. Παπαγγελόπουλο, εκμεταλλευόμενος προφανώς το κλίμα της προσπάθειας παραπλάνησης. Συνεχίζει να βάλλει κατά του εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να αντικρούσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδος μας για το γεγονός πως ήλεγχε ή διαχειριζόταν μέσω εταιριών και συνεργατών του το 55% των συνολικών καταθέσεων της λίστας, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην προανακριτική υποστηρίζει το τερατούργημα της ύπαρξης συμμορίας που τον καταδιώκει και δίνει στη δημοσιότητα παράνομη καταγραφή μιας συνομιλίας που είχε με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, για να αποδείξει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δρούσε προς ίδιον συμφέρον. Ο ιδιώτης -δικός του εμπειρογνώμονας-, όμως, διαπιστώνει πως στο ηχητικό έγιναν περικοπές (μοντάζ), που αλλοίωσαν σε κομβικά σημεία το αποτέλεσμα.

Ελένη Ράικου

Παραιτείται από εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017, καταγγέλλοντας κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς για δωροδοκίες ύψους 28.000.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2018, μιλώντας με δημοσιογράφους, κάνει λόγο για την ύπαρξη κάποιου «Ρασπούτιν». Τον Σεπτέμβριο του 2019 προσέρχεται στον Αρειο Πάγο για να καταθέσει στον κ. Σοφουλάκη. Στην πρώτη κατάθεσή της δεν αναφέρει τίποτα για τον «Ρασπούτιν», για τον οποίο η ίδια είχε μιλήσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Επιστρέφει, ελάχιστες ώρες αργότερα, στο γραφείο του κ. Σοφουλάκη και συνδέει τον κ. Παπαγγελόπουλο με τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν», ενώ αναφέρει μια υπόθεση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με τον Σάμπυ Μιωνή που δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Η κατάθεσή της συμβάλλει αποφασιστικά στη διεύρυνση της προανακριτικής και προς τη «λίστα Λαγκάρντ».

Παναγιώτης Αθανασίου: Ο «ξεχασιάρης» επικεφαλής της έρευνας Μιωνή

Αν και δεν είχε ακούσει ποτέ για κάποιον «Ρασπούτιν», ούτε είχε κάποια σχέση με την υπόθεση Νovartis, ο Παναγιώτης Αθανασίου κατέθεσε στην προανακριτική, ώστε δήθεν να διερευνηθεί το σενάριο της πολιτικής «σκευωρίας» και το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ». Επομένως, η παρουσία του έδινε περίπου την αίσθηση ότι… «είδε φως και μπήκε».

Yποστήριξε ότι οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης, που το 2015 υπηρετούσαν στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών όταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας ήταν ο Ηλίας Ζαγοραίος, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους πήγαν το περίφημο ταξίδι στο Παρίσι για να συναντήσουν τον Ερβέ Φαλτσιανί, που έδωσε στις γαλλικές Αρχές την περίφημη λίστα, ήταν στην πραγματικότητα «ομάδα Παπαγγελόπουλου».

Υποστήριξε ακόμη ότι το ταξίδι στο Παρίσι των τριών εισαγγελέων δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί, καθώς ο Φαλτσιανί ήταν υπόδικος, άρα τα στοιχεία που κατείχε ήταν παράνομα.

Ξέχασε να πει πως είχε αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ» πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πως ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον Σάμπυ Μιωνή (ο κύριος διαχειριστής της λίστας) και τους συνεργάτες του, Σταύρο Παπασταύρου και Άγγελο Μεταξά.

Ξέχασε να πει πως λίγο αργότερα ζήτησε να αποσπαστούν οι τρεις αυτοί εισαγγελείς στην Οικονομική Εισαγγελία, όπου ήταν προϊστάμενος, ως βοηθοί του.

Ξέχασε, επίσης, να πει πως, στη συνέχεια, ο ίδιος έστειλε τους τρεις εισαγγελείς να πάρουν καταθέσεις από τον Φαλτσιανί, και μάλιστα δύο φορές.

Ξέχασε, τέλος, να πει πως αυτός κάλεσε τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου να απολογηθεί για κακούργημα σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Και, αφού μπήκε τυχαία στην προανακριτική, αλλά τελικά ξέχασε να πει όλα όσα είχε ο ίδιος πράξει από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα, έφυγε έχοντας προηγουμένως βοηθήσει να βρεθεί στην προανακριτική ο Σάμπυ Μιωνής για να δηλώσει θύμα… κάποιας συμμορίας.

Έφυγε έχοντας βοηθήσει, δηλαδή, να θυματοποιηθεί ο άνθρωπος που ο ίδιος ερευνούσε.

NEWSBREAK.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.