Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Φουρθιώτη

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις συνταρακτικές καταγγελίες και τις αποκαλύψεις απάτης του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος, για τις οποίες η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας οφείλουν να απαντήσουν. Όπως τονίζουν οι βουλευτές “η πρωτοφανής παραδοχή του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ .Βρούτση πως, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ανακάλυψαν απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του κ. Φουρθιώτη μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία, εκείνος εισέβαλε με μπράβους στο υπουργείο και απειλούσε πως θα τον “τελειώσει”, σοκάρει και απαιτεί άμεσα απαντήσεις. Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο στο υπουργείο αντέδρασε με την αλλαγή του νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020, με το οποίο τέθηκε πλαφόν πλαφόν 6.500 ευρώ, ώστε κανείς ωφελούμενος του προγράμματος να μην μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα”.

“Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος έγινε από υπηρεσιακά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, ενώ ο νυν Υπουργός Εργασίας με κάθε ευκαιρία απαξιώνει τα στελέχη του υπουργείου και τους δημοσίους υπαλλήλους συλλήβδην. Συγκεκριμένα, η αποκάλυψη της απάτης έγινε μέσω του ελέγχου των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις υπηρεσίες του τέως Ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχει συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ) για τις δύο εταιρείες, τις οποίες ο παρουσιαστής εμφάνιζε, και την παράλειψη στην υποβολή της αίτησης που έπρεπε να υποβάλει ο λογιστής του για τον μήνα Οκτώβριο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο παρουσιαστής πληρώθηκε κανονικά και για τους τρεις τελευταίους μήνες του ’20, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς το πλαφόν που τέθηκε ως όριο με το Ν. 4764/23.12.20 δεν είχε αναδρομική ισχύ για τις πληρωμές πριν από τον Δεκέμβριο. Ο κ. Βρούτσης επίσης δήλωσε ότι ακόμα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «για την απάτη στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, η οποία αποθεώνεται κάθε εβδομάδα από την εφημερίδα του κ. Φουρθιώτη».

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σιωπούν και δεν απαντούν στις πρωτοφανείς παραδοχές του κ.Βρούτση. Το ίδιο έγινε και όταν αποκαλύφθηκε η εξωφρενική υπόθεση της φύλαξης του κ. Φουρθιώτη από δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν να σιωπούν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταγγέλλει επιθέσεις στο γραφείο του με μπράβους, απειλές κατά Υπουργού και απάτη εκατοντάδων χιλιάδων σε βάρος του Δημοσίου, και όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής προανήγγειλε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και λίγες μέρες μετά αυτό συνέβη” σημειώνουν οι βουλευτές.

– Δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν, “τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα και θέτουν σοβαρά ζητήματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της διακυβέρνησης της ΝΔ”,. ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε;
  2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;

Επιπλέον, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αιτούνται την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων:

1. Της Έρευνας για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας Εργασίας κυρία Στρατινάκη.

2. Του εγγράφου για την ανάκτηση των ποσών που παρανόμως είχε λάβει ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.