ΣΤΑΙΝΜΑΪΕΡ: ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ να ανεχόμαστε τις διαφορές μας

«Η δύναμη της δημοκρατίας μας εξαρτάται από εμάς. Οικοδομείται πάνω στην ελεύθερη ανταλλαγή των απόψεών μας, των επιχειρημάτων μας. Κι αυτό μας εκθέτει στον κίνδυνο ο συνομιλητής μας να έχει μερικές φορές δίκιο», σημειώνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας στο διάγγελμά του, το οποίο θα μεταδοθεί από γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα αύριο Τρίτη, ημέρα των Χριστουγέννων.

Στο μήνυμά του, το οποίο εστάλη εκ των προτέρων στο Γερμανικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες του, ο Στάινμαϊερ επισημαίνει πως αναγνωρίζει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν φόβοι, υπάρχει οργή» στη Γερμανία.

Συνέπεια αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι, συνεχίζει, ότι πολλοί πολίτες θα επιλέξουν να κλειστούν σε ομάδες ανθρώπων που σκέφτονται όπως εκείνοι, να ζουν τη ζωή τους μέσα σε μια φούσκα.

«Όσο κι αν απεχθανόμαστε τους άλλους ή ευχόμαστε να έφευγαν μακριά, ένα πράγμα θα συνεχίσει να ισχύει και αύριο: όλοι μας ανήκουμε σε αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως της καταγωγής μας, του χρώματος του δέρματός μας, των απόψεών μας για τη ζωή ή της αγαπημένης μας ομάδας», υπογραμμίζει.

«Πρέπει να ξαναμάθουμε πώς να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα, χωρίς αφρούς στο στόμα, να μάθουμε ξανά να ανεχόμαστε τις διαφορές μας», προσθέτει. Και ο Στάινμαϊερ καταλήγει με την προτροπή: «να συζητάτε με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί σας!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.documentonews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.