Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΡΕΓΕΤΑΙ ΤΗ θέση του προέδρου της Δημοκρατίας

Τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ονειρεύεται ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η επιθυμία του εκ Μεσσηνίας ορμώμενου βουλευτή βρήκε ευήκοα ώτα στην Πειραιώς. Συγκεκριμένα, ο Σαμαράς φέρεται να συζήτησε και να συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα τον προτείνει το κόμμα του ως υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατίας το 2020, εφόσον φυσικά κερδίσει τις εθνικές εκλογές και γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα πηγές του Μοσχάτου σημειώνουν ότι αναφορικά με την «υποψηφιότητα» έχουν αποσπάσει τη θετική γνώμη της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

L’État c’est moi

Ο πολιτικός που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη το 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη ματαίωση του σχεδίου του για την περίφημη εξάμηνη «αριστερή παρένθεση», στην οποία είχε ποντάρει τα πάντα, κατέρρευσε πολιτικά και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 παραιτήθηκε και από την ηγεσία της ΝΔ. Ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στις αρχές του 2016 υπό άκρα μυστικότητα διερεύνησε την πιθανότητα να «μετακομίσει» το 2019, μετά τις ευρωεκλογές, στις Βρυξέλλες. Η θέση την οποία κυνήγησε ήταν αυτή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πολιτικό παράγοντα της κεντροδεξιάς παράταξης, η… δυστοκία Σαμαρά να μεταβεί στας Βρυξέλλας οφείλεται αφενός στο ότι δεν κατάφερε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ (λέγεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος του το ξέκοψε αμέσως) για το δίκαιον του αιτήματός του, αφετέρου στο ότι οι φίλοι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τού γύρισαν την πλάτη, ενώ λέγεται ότι ακόμη γελάνε με τις εξωφρενικές απαιτήσεις του βουλευτή της ΝΔ.

Μόλις όμως κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρολουσία άρχισε να καταστρώνει νέα σχέδια για το πολιτικό του μέλλον (;). Αμ’ έπος, αμ’ έργον, λοιπόν, συζήτησε με τους στενούς συνεργάτες του δύο ενδεχόμενα: το πρώτο περιλάμβανε εκλογές μέσα στο 2016 ή το 2017 και ήττα του Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που συνέβαινε αυτό «ονειρευόταν θριαμβευτική επάνοδο στη ΝΔ». Το δεύτερο ήταν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους ώστε να πείσουν –να αναγκάσουν είναι το σωστό– τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον προτείνει –εφόσον γίνει πρωθυπουργός– για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο χρόνος πέρασε, πρόωρες εκλογές δεν έγιναν και έτσι το δεύτερο ενδεχόμενο έγινε αυτοσκοπός για τον Μεσσήνιο βουλευτή, σύμφωνα με τους συνομιλητές του.

Στο μεταξύ είχε φροντίσει να στείλει με πολλούς τρόπους το μήνυμα στην Πειραιώς ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ. Το έδειξε, για παράδειγμα, με τον… καλύτερο τρόπο στο μακεδονικό αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ να εγκαταλείψει τη θέση του για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και να γίνει και αυτός έξαλλος μακεδονομάχος.

Υστερα ήρθε το σκάνδαλο Novartis. Ενώ θα περίμενε κανείς από τον Μητσοτάκη να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, σύρθηκε πίσω από τη θεωρία Σαμαρά και των άλλων εμπλεκομένων περί σκευωρίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα σαμαρικά φτάσαμε στο 12ο συνέδριο της ΝΔ στο οποίο κυριάρχησε ο Αντ. Σαμαράς. Με μια ομιλία μίσους, ακραίου εθνικισμού και έξαλλου αντικομμουνισμού κέρδισε τις εντυπώσεις και την ουσία. Εξάλλου το ακροδεξιό μανιφέστο Σαμαρά συγκίνησε την πλειονότητα των συνέδρων, οι οποίοι όρθιοι τον χειροκροτούσαν. Τραγική φιγούρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέποντας να αποθεώνουν τον Σαμαρά αναγκάστηκε κι αυτός να χειροκροτεί τις πολιτικές ανοησίες που εκστόμιζε ο Καλαματιανός πολιτικός.

«Κομμένος» ο Παυλόπουλος

Στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ είναι εδώ και μήνες κοινό μυστικό ότι στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός δεν θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ήταν και παραμένουν κάκιστες. Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του εξηγούσε (;) γιατί δεν θα ψηφίσει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα το ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς Πρ. Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας με εθνική ευθύνη τα θεσμικά του καθήκοντα από την πρώτη στιγμή που πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μέχρι και σήμερα, δεν άφησε χώρο για παρερμηνείες και είχε και έχει καλή επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεχάσει την πολιτική απρέπεια προς το πρόσωπό του από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ. Εξάλλου ο Πρ. Παυλόπουλος είναι πλήρως(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.