Γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο για κάλπες το φθινόπωρο

Θοδωρής Καραγιαννίδης

«Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα ‘παραδοτέα’ που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας». Αυτή την αποστροφή του λόγου του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» την πήραν σοβαρά στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Εδώ και κάποιες μέρες δεν κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, για να αξιοποιηθεί η δημοσκοπική δυναμική υπέρ της ΝΔ πριν αρχίσουμε να μετράμε λουκέτα και νέους ανέργους.

Οπως όλα δείχνουν, στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε η άποψη υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, στη χειρότερη περίπτωση της τριετίας. Οι λόγοι, όπως προκύπτει από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι οι εξής:

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

► Η απόφαση της Κομισιόν για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 δημιουργεί στο γραφείο του πρωθυπουργού την αισιοδοξία ότι λεφτά θα υπάρχουν για παροχές και πελατειακή διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων που θα φέρει η ύφεση.

► Εχουν τη βεβαιότητα ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να «τρέχει» η αξιοποίηση του Ελληνικού και αυτό θα φέρει ευφορία και προσδοκία, ειδικά σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων (όπως αυτή της Pfizer) που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

► Θεωρούν ότι η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών θα βλάψει την εικόνα του πρωθυπουργού γιατί δεν θα μπορεί. να πείσει ότι υπάρχει πραγματική εθνική ανάγκη, πέρα από την κομματική σκοπιμότητα, που να δικαιολογεί τέτοια απόφαση.

► Δεδομένου ότι παρά τη φθορά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, τους στερεί το κεντρικό εκλογικό δίλημμα. Στις προηγούμενες εκλογές κέρδισαν με το «φύγετε», ενώ τώρα δεν υπάρχει ανάλογο διακύβευμα και γι αυτό κινδυνεύουν με αποσυσπείρωση.

► Κατά τη δική τους ανάλυση η ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συντελεστεί σύντομα και επομένως δεν έχουν το άγχος να προλάβουν. Αντίθετα, πιστεύουν ότι έχουν χρόνο.

► Το προνομιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ βρίσκεται στους 65+. Επειδή οι συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν με μείωση εισοδήματος, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, και επειδή ενημερώνονται κυρίως από την τηλεόραση, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να τους χάσουν ακόμη και αν εξαντληθεί η τετραετία αλλά αντίθετα θα τους δυσαρεστήσουν εφόσον βάλουν τη χώρα στην περιπέτεια των διπλών εκλογών.

► Προτιμούν να γίνουν εκλογές αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ ώστε να ξέρουν ακριβώς το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τον δυνητικό κυβερνητικό τους εταίρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.