Εσείς διχάζετε, κύριε Μητσοτάκη

Η σχέση του πρωθυπουργού με τον διχασμό της κοινωνίας είναι γνωστή από παλιά. Στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν ήταν βουλευτής της Ν.Δ., ήταν υπέρ της ακραίας καταστολής. Ευτυχώς που τότε δεν τον άκουσαν -αυτόν και μερικούς άλλους- ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αν τον είχαν ακούσει, η ελληνική κοινωνία θα είχε διχαστεί και θα είχε πληρώσει ακριβά την εφαρμογή των απόψεών του.

Η προσήλωση -θα έλεγε κανείς πως πρόκειται μάλλον για εμμονή- στην καταστολή είναι χαρακτηριστικό του Κυρ. Μητσοτάκ. Τη διακήρυξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός.

Τοποθέτησε μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και από τότε βρίσκεται σε εκστρατεία εναντίον ανυποψίαστων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της οικογένειας Ινδαρέ. Και τελευταίο παράδειγμα, ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού στη Νέα Σμύρνη. Ο τρόμος του αστυνομικού με το πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ απλώνεται στις γειτονιές.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη. Δεκαετίες είχε να πραγματοποιηθεί τόσο μαζική συγκέντρωση σε συνοικία. Κατάλαβε κάτι απ’ αυτό ο πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με όσα είπε στο «διάγγελμά» του, μάλλον όχι. Αυτός είδε μόνο τον αστυνομικό που χτυπήθηκε βάναυσα. Τίποτε άλλο. Αυτονόητα καταδικαστέο το γεγονός, αλλά μη μας πει ο κ. Μητσοτάκης πως δεν περίμενε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ανόητος δεν είναι. Εχει συνεργάτες που πέντε στοιχειώδη πράγματα μπορούν να τα αντιληφθούν και να τον ενημερώσουν πριν ακόμη συμβούν.

Η βία φέρνει οργή. Και η οργή μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε βία απέναντι στη βία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, με απρόβλεπτες συνέπειες. Βάζοντας την αστυνομία να απειλεί, να τρομοκρατεί και να ξυλοκοπεί τους πολίτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον υπουργό του Χρυσοχοΐδη ασφαλώς αντιλαμβάνονται ότι καθιστούν τον αστυνομικό μισητό πρόσωπο στην κοινωνία.

Και αναμφίβολα γνωρίζουν πως θα υπάρξει ποικιλότροπη κοινωνική αντίδραση. Πιστεύουν, μάλλον, πως αυτή την αντίδραση θα την καταστείλουν. Αλλά όποιος σπέρνει ανέμους, συνήθως, θερίζει θύελλες. Ο υπεύθυνος του διχασμού της κοινωνίας και όσων ακολουθήσουν είστε εσείς, κύριε Μητσοτάκη.

efsyn.grΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.